Verbala delen, höja sig det sista!?!?!

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
EsterA
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: sön 31 dec, 2023 4:31

Verbala delen, höja sig det sista!?!?!

Inlägg av EsterA »

Jag liger på cirka 1.1 på den verbala delen där jag främst har problem med LÄS-delen. Engelskan är ganska bra, orden är självklart svåra men läs är som sagt värst. Jag satsar på 1,5. Jag är 19 år och det är första gången jag skriver högskoleprovet, har någon tips på hur man höjer sig det sista?
Sommarland
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 16
Blev medlem: tis 03 jan, 2023 13:27

Re: Verbala delen, höja sig det sista!?!?!

Inlägg av Sommarland »

Hej!

Jag har också skrivit 1.1 på mina två föregående prov i läsdelen. Viktigt för att förbättra sig är att identifiera sitt fel. Det mest påfallande misstaget jag gjorde var att jag la oproportionerligt mycket tid på en text som jag tyckte var krävande för att sedan, i sista minuten, brådstörtat kasta mig över de sista 4-5 frågor utan att ens ha hunnit blicka över texten. Känner du igen dig i detta? Kanske är det då meningslöst att jag ger dig rådet att hålla dig till tidsramen. Identifiera istället vilken typ av text du fastnar på. Varför är just den textypen krävande? Är det språket eller kanske ämnen som känns obekant? Och om jag får citera Samir Abedi: Gjorde du ett kausalitetsfel, hollistiskt fel eller ett detaljfel? Öva isåfall på dessa svårigheter!

Inför den här provperioden har jag tvingat mig att skriva gamla läsprov under tidspress. För prov utgivna innan 2011 har jag med fördel kunnat disponera tiden jämt eftersom varje deltext har varit ungefär lika lång. Jag tillägnar provets 5 deltexter ungefär 10 min vardera (total provtid är 50 min) för att hinna ta mig an hela provshäftet, Om motivationen är låg någon dag så råder jag dig att ta en paus var tionede minut innan du påbörjar nästa text. Detta är en pärs men övning ger färdighet! Nyligen skrev jag 1.7 på läsförståelseprovet från 2008, men jag väntar dock med att utbrista i ett hurraop eftersom jag inte vet om framsteget är bestående. Kanske berörde texten teman som helt enkelt var bekanta för mig. För att vara säker på att man har gjort framsteg krävs att man gör många prov. Träna gärna med analog klocka så att du blir bekväm med formatet.

Lycka till!
Skriv svar