Fler än 248 000 nöjda studenter
Mer än 19 års erfarenhet
Alla coacher har 2.00

Framtidsyrken

Summering
  • Vi lever i en föränderlig värld där trender som tilltagande automatisering och framväxande artificiell intelligens redan påverkat och kommer att fortsätta förändra framtidens arbetsmarknad.
  • Vissa yrken inom exempelvis IT, vård och utbildning väntas stå sig väl i framtiden, medan andra yrken inom t.ex. transport, ekonomi och finans troligen kommer att sysselsätta allt färre i takt med att många arbetsuppgifter kan automatiseras.
  • Det är givetvis svårt att förutspå vad framtiden har att erbjuda och förutsäga hur snabbt utvecklingen kommer att ske, men om du går i tankar på att välja eller byta karriärbana kan det löna sig att läsa på om hur branschen du siktar på står sig idag och hur den förväntas utvecklas i både ett kortare och längre tidsperspektiv.

Världen förändras snabbt och arbetsmarknaden är inget undantag. Automatisering pågår för fullt inom flera branscher, vilket leder till att många tvingas bort från sina gamla tjänster. Artificiell intelligens och kraftfulla algoritmer ger upphov till sådant som vi länge bara kunnat drömma om.

Tillverkningsindustrin har sedan länge automatiserats i växande utsträckning med alltmer raffinerade industrirobotar och tillverkningslinor. Du har säkert även märkt att du numera kan scanna och betala dina egna varor i matbutiken utan att köa i kassan – i vissa butiker i teknikens framkant behöver du inte ens scanna varorna manuellt utan de läggs automatiskt till på din nota när du plockar ned dem i din kasse i butiken och skulle du ångra dig och lägga tillbaka varan så uppdateras dina inköp utan någon ytterligare åtgärd från din sida. Du har knappast heller undgått framstegen som gjorts i utvecklandet av självkörande fordon som kommer att innebära en revolution för transporten av både varor och människor. Många enkla, repetitiva och strukturerade arbetsuppgifter inom juridik, bokföring, lånehandläggning, kreditanalyser m.m. blir också i allt högre grad automatiserade och även om det inte innebär att det inte kommer att behövas människor som arbetar inom dessa områden under en överskådlig framtid så kommer färre personer behövas för att utföra arbetet. Enligt många bedömare har vi bara sett början på vad som komma skall.

Om du befinner dig i början av din karriär eller funderar på att byta karriärbana och är i färd med att välja utbildning är det lönt att fundera på hur den framtida arbetsmarknaden kommer att se ut och vilken roll du själv vill ha på den. Även om det är svårt att veta något med säkerhet är det oftast bättre att ha en plan med viss osäkerhet än ingen plan alls.

Några aspekter som gör yrken svårare att automatisera framgångsrikt och där människor kommer att behövas under lång tid framöver är följande:

  • Arbete som involverar interaktion med människor och kräver stor social intelligens
  • Arbete i oförutsägbara miljöer som kräver ett stort mått av flexibilitet och anpassning
  • Arbetsuppgifter som kräver kreativitet och nytänkande

Ju fler av ovanstående komponenter som ingår ett visst yrke, desto svårare kommer yrket vara att automatisera inom överskådlig tid. Nedan har vi listat några exempel på yrken som är svåra att automatisera och som därför kan ses som framtidssäkra:

  • Psykolog/terapeut/kurator. Även om terapiappar ökar i popularitet förefaller psykologyrket till stor del ohotat av den digitala revolutionen. Snarare kommer vi antagligen behöva gå mer i terapi ju mer vi lever våra liv bakom våra skärmar.

  • Läkare/tandläkare/sjuksköterska. Många tekniska lösningar som underlättar arbetet inom vården för flera yrkesgrupper tillkommer, men det kommer fortfarande att finnas ett stort utrymme för mänskliga kontakter inom vården för många typer av undersökningar, behandlingar och ingrepp.

  • Lärare. Ett samhälle behöver alltid lärare. Undervisningen kanske inte kommer att se likadan ut om trettio år, men den kommer med allra största sannolikhet fortfarande bedrivas av lärare.

  • Ingenjörer. Många komponenter i en ingenjörs arbete underlättas av kraftfulla simuleringes- och beräkningsverktyg, men arbetet involverar ofta att tänka ut nya, och ofta kreativa, lösningar på komplexa problem.

  • Programmerare/systemvetare/dataingenjör. Utvecklingen av ny och förbättrade mjukvara för både befintliga och helt nya tillämpningar kommer att fortsätta och de expertkunskaper som krävs för detta kommer att fortsätta vara eftertraktade på arbetsmarknaden under en lång tid framåt.

  • Arbeten inom konst, kultur och idrott. Många yrken inom konst, musik, film, teater, litteratur m.m. kommer för lång tid framöver att fortsätta kräva kreativa och drivna människor.

  • Forskning och vetenskap. Nya upptäckter och kunskapsutveckling är något som för en lång tid framöver kommer att kräva mänskliga forskare.

Yrken som involverar en större grad av strukturerade arbetsuppgifter kommer troligtvis att fortsätta att automatiseras mer och mer framöver. Sådana yrken ligger mer i riskzonen för att förändras i negativ riktning under de kommande åren/årtiondena. Några exempel är följande:

  • Jurist. AI-teknologi kommer med stor sannolikhet förändra arbetssituationen för jurister, i och med att mycket arbete som görs manuellt kommer att kunna göras automatiskt. Med det sagt kommer juristyrket fortsatt vara ett bärande samhällsyrke inom en lång tid framöver, även om det kommer att se annorlunda ut.

  • Ekonom. Behovet av ekonomyrken som revisor, bokföringsassistent och andra administrativa roller kommer troligen att minska i takt med att IT-system blir allt mer sofistikerade och kan göra mycket av det som ekonomer gör idag.

  • Finans och handel. Redan nu har analytiker och investeringsrådgivare hård konkurrens om arbetsplatser, och trenden lär fortsätta inom en överskådlig framtid.

  • Transport och logistik. Många yrken inom transport och logistik kommer att automatiseras framöver och kräva betydligt färre människor (t.ex. självkörande bilar, automatiserade lager och försörjningskedjor (supply chains)).

Nu är det givetvis inte så att alla yrkesinriktningar inom ett visst fällt kommer att påverkas lika mycket av fortsatt automatisering och framsteg inom AI. Det finns därför möjligheter att påverka förutsättningarna att arbeta även inom områden som kommer att förändras framöver. Om du t.ex. vill arbeta inom juridik är det mer framtidssäkert att ha en roll där du interagerar med klienter och lägger fram fall i domstol än att arbeta som assistent och granska och sammanställa information ur dokument och liknande. Att välja ett yrke som i nuläget framstår som framtidssäkrat är givetvis inte den enda faktorn värd att ha i åtanke för ditt beslut. Det är också viktigt att hitta ett område som du faktiskt finner intressant och kan föreställa dig arbeta inom under flera år, men kasta dig inte in i ett val av utbildning utan att fundera över hur din framtid kan tänkas se ut efter examen när du är redo att ge dig in i arbetslivet.

En annan aspekt som är viktig att komma ihåg är också att det förmodligen kommer att uppstå helt nya yrken i takt med att utvecklingen fortskrider som idag är svåra eller omöjliga att föreställa sig. Vem kunde t.ex. förutspå att vi skulle ha webbdesigners och Youtubers när varvskrisen ledde till en bred avveckling av skeppsbyggandet i Sverige under 70- och 80-talet?

Att välja yrke och utbildning är för de flesta inte lätt, men något som kan hjälpa dig att bli antagen till den utbildning du till slut bestämmer dig för, oavsett vilken utbildning det rör sig om, är att skriva högskoleprovet. Även om du har bra betyg är ett högt högskoleprovsresultat värt att ha som backup eftersom du då är med och konkurrerar om fler utbildningsplatser och därmed ökar din chans att bli antagen. Minst 1/3 av alla utbildningsplatser ska tillsättas genom högskoleprovet och om du har ett HP-resultat kan du alltså bli antagen både i betygsgruppen och i HP-gruppen.

Läs gärna mer om några av våra tidigare studenter och deras framtidsplaner som inspiration.

Denna sida uppdaterades senast 2020-10-02.

Tack för en superbra hemsida att studera till högskoleprovet på! 11/10 guldstjärnor får ni helt klart!

På mitt första prov skrev jag 0,65, men då gick jag i ettan på gymnasiet och visste knappt hur man räknade med potenser. Sedan pluggade jag i någon månad med VIP-utbildningen inför provet HT2019 och fick 1,05. Tyvärr räckte det inte på långa vägar och efter ca ett halvt år med medelmåttiga försök att plugga upp gymnasiebetygen, bestämde jag mig för att köpa en ny VIP-utbildning inför VT2020. Sen kom pandemin och provet hände aldrig. Men efter regn kommer solsken, och efter ett års pluggande lyckades jag höja mitt resultat till 1,70! Helt ofattbart!

Niclas Johansson
Höjde sig från 0.65 till 1.7 – nu väntar läkarprogrammet
Läs hela referensen eller läs fler referenser

Intresseanmälan

Du är inte VIP-medlem. Lämna en intresseanmälan och få information helt gratis!

Genom att skicka din e-postadress godkänner du användaravtalet
Dagens ord
GUSKA
(vid tillverkning) pressa vatten ur (papper)
Tack för en suverän sida! Skaffade VIP-medlemskap i januari och skrev för första gången HP nu i mars, 1.9!!
Tid till nästa prov

20/10 - 2024 kl 8:10
kvar att studera!

Anmälningsperiod:
Öppnar 13/8 kl. 8:00
Stänger 20/8 kl. 23:59