Var läser ni era artiklar?

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
Amanda0000
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: mån 08 aug, 2022 10:58

Var läser ni era artiklar?

Inlägg av Amanda0000 »

Hej!
Förra våren när jag pluggade till HP gjorde jag nästan varenda LÄS uppgift som finns här på HPGuiden. Problemet var att jag inte felanalyserade så jag blev aldrig bättre. Nu när jag pluggar till detta högskoleprovet har jag därför inga texter jag kan öva på för jag kan redan svaren till texterna jag gjort. Var brukar ni läsa artiklar när ni övar? När jag kollar på vilka källor som har används i tidigare prov tycker jag det är mycket SvD och DN. Är det någon som har några tips på hur man ska tänka/ gå till väga när man felanalyserar LÄS?
katesssa
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: fre 01 dec, 2023 19:29

Re: Var läser ni era artiklar?

Inlägg av katesssa »

Hej!

Vet inte om min åsikt skulle vara användbar på något sätt. Men personligen tycker jag att SvD:s Under strecket är en av de absolut bästa textkällor. Där finns det ganska avancerade essä, skrivna med ofta komplicerad språk. Jag tycker att de liknar mest långa texter på högskoleprovet. Självklart skulle man inte kunna hitta några frågor för de artiklarna. Men kanske för att öva på att läsa snabbare?

Enligt min egen uppfattning av LÄS delen finns det knappt någon nytta av att öva på att gissa. Gissning ger aldrig mer än 25% sannolikhet att lyckas och det kan man göra utan att öva något alls. Det känns bara att på LÄS är det typ extra viktigt att förstå exakt vad man gör. Jag tror att när man övar är det absolut bästa att spendera kanske tre eller även fem gånger så mycket tid för en text än man planerade spendera. Det är absolut inget tanke att göra så på provet men för övnings skull. Jag tror bara att man borde läsa igenom förklaringar som man får och förstå helt och hållet på vilket sätt borde man tänka för att svara korrekt och vilket tankesätt gjorde att det där felet var gjort. Kanske är det viktigast att lära sin hjärna att "tänka på rätt sätt" för att kunna svara på frågorna.

Bara mina tankar. Lycka till med studier! :wink:
Skriv svar