Trött på dagarna?

Alla övriga diskussioner
Skriv svar
Användarens profilbild
lowgla
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 5
Blev medlem: tor 30 okt, 2014 1:49

Trött på dagarna?

Inlägg av lowgla »

Hej!

Jag studerar på distans samtidigt som jag studerar inför högskoleprovet. Känner mig väldigt motiverad, men har problem med att studera under vissa tider.

Jag känner mig ofta trött i 4-5 timmar efter att jag stigit upp ur sängen, och har då verkligen svårt för att läsa och ta in informationen ordentligt. Fram mot kvällen är jag däremot väldigt pigg och kan studera väldigt flitigt. Av den orsaken studerar jag ofta fram mot 3 på natten, och sover sedan till 11-tiden.

Jag försöker alltid sova mellan 7 och 9 timmar, alltså borde sömnbrist inte vara ett problem(?). Dock blir jag vanligen väckt av våra katter som vill bli utsläppta 2 gånger per natt, och jag vet att störningar i sömnen kan förstöra en del. Kan detta vara en stor orsak till min trötthet?

Vad kan det annars bero på? Är det ett vanligt problem? Hur ska jag bli pigg? :(
kilonar
Stammis
Stammis
Inlägg: 151
Blev medlem: lör 08 mar, 2014 14:51

Re: Trött på dagarna?

Inlägg av kilonar »

Motionera på morgonen, före eller efter frukost så skall du se att kroppen vaknar till!
Plugguggla4828
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 35
Blev medlem: sön 17 nov, 2013 19:37

Re: Trött på dagarna?

Inlägg av Plugguggla4828 »

Hej!

Jag studerar också på distans, jobbar även ibland samtidigt som jag precis som du studerar inför högskoleprovet. Kan det vara så att du råkat vända på dygnet? Vissa dagar har jag svårt att sova och somnar inte förrän vid tre och då när jag vaknar, runt 10-11 är jag fortfarande inte utvilad. Jag tror att du kanske måste försöka ändra dina rutiner, så att du går och lägger dig mellan 10-11 och sedan vaknar lite tidigare på morgonen. Då tror jag att du hade känt dig lite piggare. Du kan även prova att träna eller gå ut och gå efter att du vaknat, man brukar oftast känna sig piggare samtidigt som man har lättare för att lära sig då. :)
Användarens profilbild
lowgla
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 5
Blev medlem: tor 30 okt, 2014 1:49

Re: Trött på dagarna?

Inlägg av lowgla »

Tack för era svar! Ska testa det råd ni gav om att motionera direkt på morgonen. Ska även testa med att vända tillbaka dygnet, men jag är osäker på varför det skulle spela någon roll när man är vaken så länge man sover tillräckligt?

Återkommer med resultat om några dagar! :)
Användarens profilbild
Endiv2014
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1318
Blev medlem: sön 08 jun, 2014 21:03
Ort: 040

Re: Trött på dagarna?

Inlägg av Endiv2014 »

Ett av problemen såhär års kan vara att man får brist på D-vitamin som vi annars brukar få från solen under den ljusare tiden på året. Att vara inomhus länge vecka efter vecka och månad efter månad och inte se någon sol kan leda till trötthet, depressioner(5% av Sveriges befolkning lider av årstidsbunden depression) osv. D-vitamin kan man ta via tablettform(rekommenderad för dom som sitter mycket inne och bor i städer där solen inte syns på flera veckor under vintern), men också via t.ex. fisk!

Ett annat sätt att motverka detta finns i denna artikel: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sa-b ... pa-hosten/

Där nämns också om att träning är det bästa läkemedlet mot trötthet under höst och vinter.

Ett annat är att man försöker vistas utomhus minst 1 timme och dagen under den ljusa delen av dagen(tiden precis innan lunch) för att på så att få sitt dagliga behov av D-vitamin. Man kan t.ex. ta en löptur ute i parken under just den timmen för då får man både sitt D-vitamin behov tillgodosedd samtidigt om man får träningspasset gjort.
Senast redigerad av Endiv2014 den tis 02 dec, 2014 22:25, redigerad totalt 1 gånger.
MadridistaN
sarfor
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 72
Blev medlem: sön 02 jan, 2011 12:53

Re: Trött på dagarna?

Inlägg av sarfor »

Endiv2014 skrev:Ett annat är att man försöker vistas utomhus minst 1 timme och dagen under den ljusa delen av dagen(tiden precis innan lunch) för att på så att få sitt dagliga behov av D-vitamin. Man t.ex. ta en löptur ute i parken under just den timmen för då får man både sitt d-vitamin behov tillgodosedd samt man har genomfört sitt dagliga träningspass.
Jag har hört att vi inte kan få ut d-vitamin från solen här i skandinavien under våra höst- och vintermånader. Om jag inte minns helt fel är solen endast tillräckligt stark kring maj-september.
Minns inte all information, men min källa är KI (läste kursen människans fysiologi).

Däremot kan solen hjälpa till att pigga upp tack vare ljuset :)
Användarens profilbild
koffas
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 273
Blev medlem: sön 22 jul, 2012 18:05

Re: Trött på dagarna?

Inlägg av koffas »

Trötthet är vanligt den här årstiden. Men jag tycker det går okej för mig i mina studier ändå, jag lägger mig tidigt och går upp tidigt varje morgon för att följa dygnet så bra det går. dessutom har jag på starka lampor alltid när jag studerar så att jag inte riskerar att bli trött av mörkret.
Skriv svar