reserv 28 av 40 på mindre attraktiv högskola, chanslös?

Övriga utbildningsrelaterade diskussioner
Skriv svar
idro20
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 1
Blev medlem: ons 07 nov, 2012 7:24
Ort: Kristianstad

reserv 28 av 40 på mindre attraktiv högskola, chanslös?

Inlägg av idro20 »

Hejsan alla!
Jag har sökt till ett personalprogram på en mindre högskola som iår har ökat med så mycket som dubbla ansökningar, åren innan har antal sökande samt poäng legat i stort sett oförändrat sen utbildningens start.

Jag fick efter denna boomen reservplats 28 av 40 efter första intaget och tänkte höra om någon mer erfaren av hela denhär grejen med antagningar kanske kan ge mig en hint om jag har en möjlighet att komma in alls eller om jag ska släppa den tanken helt?

Någon som har erfarenhet av liknande scenario?
Tacksam för svar!
Användarens profilbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6368
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: reserv 28 av 40 på mindre attraktiv högskola, chanslö

Inlägg av empezar »

Det är svårt att säga hur sannolikt det är.

Om man sökt till ett program där många söker i första hand (HHS, psykologprogrammet, läkarprogrammet) är sannolikheten lägre ju högre reservnummer man har, eftersom få kommer tacka nej till sin plats. Program som många söker för säkerhets skull om de inte skulle bli antagna till sitt förstahandsval kommer reservkön röra sig snabbare för.

För läkarprogrammet kan man säga att reservkön i Umeå rör sig betydligt snabbare än vid KI, eftersom många söker till alla lärosäten, och Umeå brukar hamna längst ner pga dess geografiska läge. Därmed kan en person som blir antagen till KI i andra urvalet bli struken från alla andra lärosäten, medan en person som blir antagen till Umeå kanske inte blir struken någonstans eftersom det är det lägst prioriterade valet.

Men jag skulle gissa på att om du har ett reservnummer som är ungefär hälften av antalet antagna i kvoten så har du goda chanser till antagning, med reservation för att jag inte vet någonting om hur mycket reservköerna rör sig för andra program än läkarprogrammet.
Skriv svar