Resan för att komma in till Universitet.

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Swedewagon
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 10
Blev medlem: ons 23 aug, 2023 16:10

Resan för att komma in till Universitet.

Inlägg av Swedewagon »

Tjenare. Första inlägg på vad händer under mitt liv medans jag förbereder för provet. Men först, om mig. Jag är 18 år gammal och gick ut ur gymnasiet med suboptimala betyg. Många E och D och även några F. Men jag vill fortfarande komma in på någon Universitetsutbildning som är framtidssäker. Så jag anmälde mig för Högskoleprovet under hösten på grund av pressen från mina föräldrar, fast jag hade tänkt att börja plugga tills vårens prov istället från och med December månad.

Så här sitter jag, vet inte vart jag ska börja med plugget, med just över två månader att plugga till provet, med pressen att jag måste klara mig med 1.3 eller högre för att komma in på universiteten inom Stockholmsområdet och jag måste komma in under nästa terminsstart i Augusti. Kommer jag klara att få ett sådant högt resultat? Jag vet inte. Men kommer jag kämpa nu när jag har lagt 550 kr av mina egna pengar på det här provet. Nu får man se hur plugget går för mig under de här 2 månaderna.
Dutw
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 558
Blev medlem: sön 14 feb, 2021 23:53

Re: Resan för att komma in till Universitet.

Inlägg av Dutw »

Hej och välkommen!

Tråkigt att höra din press gällande provet men också kul att höra att du hade tänkt plugga till det längre fram.
Gällande matten så finns det en uppsjö av genomgångar av gamla prov på youtube, böcker att skaffa sig osv för att lära sig grunderna och det är just grunderna som är stora delen.
Sitter grunderna så pass att du kan lösa uppgiften per automatik utan att sitta och fundera vad som efterfrågas så kommer poängen därefter.
Har du möjlighet att få tillgång till Vip på HPguiden så finns "all matte du behöver" där och det är precis allt du kan tänkas behöva!
Men har du inte tillgång till den så går det självklart att lösa det ändå på många ndra sätt.

Verbala delen är oftast den som tar mer tid att få höga poäng på då det finns så fruktansvärt många ord och sätt att vrida och vända på dessa, speciellt med alla gamla och lånade ord.
Tips här är att läsa vetenskapliga, politiska artiklar men även vanliga böcker helst med lite "svårare" ord i.
Detta varvat med att plugga ord i memrise eller genom Anki så för du med tiden få en stabil grund.
En vana till vardags kan vara att helt enkelt slå upp ord du hör men inte kan eller är osäker på, detta känns inte som plugg men ger nytta det med.

Sist men inte minst så finns alla gamla högskoleprov att ladda ner, du kan testa göra dessa för att sedan efter rättning få en bild av vad du bör öva mer på.
Återigen finns mängder med bra klipp där väldigt duktiga personer systematiskt går igenom hur du enklast löser uppgifterna.

Lycka till!
37 åring som siktar på läkarprogrammet i Lund!
Hp resultat: 1.45 --> 1.65 --> 1.55 --> ?
Användarens profilbild
aristofanes
Bronspostare
Bronspostare
Inlägg: 712
Blev medlem: tor 15 nov, 2018 16:27

Re: Resan för att komma in till Universitet.

Inlägg av aristofanes »

Jag har kommit till åsikten att bästa träningen inför LÄS är att göra LÄS. Gå igenom gamla LÄS och svara på frågorna. Gå inte bara vidare om något inte stämmer utan försök fatta varför HP anser att ett visst alternativ är det rätta. Efter ett tag blir du vän med LÄS, du vet att det kommer långa resonemang som följs av ett MEN. Det som kommer efter MENnet innehåller ofta svaret.
'
Det är också bra att läsa litteratur av bra svenska författare som bryr sig om språket och skriver som HP-provet. Kerstin Ekman, Sara Lidman och P-O Enqvist tänker jag på.

Och, när det kommer ord som är svåra, slå upp dem. T.ex. på svenska.se.

Lycka till!
Undan för undan lägger jag ut några videor på Youtube om mina hp-erfarenheter. Kolla gärna. Sökord Högskoleprovet Aristofanes eller Högskoleprovet Jon
Skriv svar