Plugget funkar inte

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
Vildathebox
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 19
Blev medlem: tis 06 sep, 2022 15:58

Plugget funkar inte

Inlägg av Vildathebox »

Jag känner mig lite uppgiven just nu. Har lyckats frigöra mycket tid för plugg inför högskoleprovet nu då jag har jobbat mycket under sommaren och dessutom flyttat till ett billigare boende så jag inte behöver jobba så mycket. Känner att nu är min chans att verkligen satsa och lyckas med högskoleprovet, vill komma in på läkarprogrammet och satsar därmed på att få någonstans mellan 1,65 och 1,8, har tidigare skrivit 1,4. Jag har fått schema av min coach i form av pomodoropass, det har dock varit svårt för mig att hålla. Jag har väldigt svårt att upprätthålla fokus under längre pluggpass, pomodoro funkar hyfsat om jag ska plugga kanske 1-1,5h högst men när jag ska plugga längre än så blir jag rastlös och börjar göra andra saker under passen och det blir då väldigt svårt att hålla sig till schemat. Har överhuvudtaget alltid haft svårt att hålla mig till strikta scheman som jag sätter själv eftersom jag lätt distraheras av andra tankar som jag inte kan släppa, och måste avbryta. När jag pluggat annars i livet blir det ofta mer spontant när jag får till fokus under dagen, inte efter ett strikt schema. Känner mig just nu misslyckad för att jag inte lyckas med mitt schema och som att jag bara slösar bort min chans att ha tid att plugga mycket och skriva ett tillräckligt bra resultat. Har kommit helt ur pluggschemat nu och känner mig bara ledsen och uppgiven, vilket leder till att det är ännu svårare att plugga. Har någon några tips?
dilba
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: tis 10 jan, 2023 14:30

Re: Plugget funkar inte

Inlägg av dilba »

Förstår dig helt! Är i nästan exakt samma båt som du.

Vet inte hur länge du haft schemat, men det låter som om det här upplägget kanske inte funkar för dig, och det är helt ok! Alla har olika sätt att plugga och hitta motivation. Du skulle kunna prova olika tider på pomodoro (25-5, 25-15, 45-15, 60-30 osv) beroende på hur lätt du känner det är att koncentrera. Om du har jobbiga tankar kanske det hjälper att ha musik i bakgrunden eller plugga på något bibliotek där det är en del som händer runt dig (låter motsägande men det brukar faktiskt hjälpa mig fokusera;)

Det kan också vara så att du inte vilar upp dig ordentligt under dina pauser. Oftast mår man bättre av att gå från datorn och göra något helt annat än av att vara kvar i rummet. Ta en promenad, städa lite, pyssla med något, gör ett träningspass, duscha osvosv i stället för att hålla på med mobilen varje paus.

Min psykolog sa en gång att hjärnan börjar få svårt att behålla fokus när man pluggat 1,5 timme, så det är ju inte så konstigt att du känner så! Jag brukar också plugga bäst när motivationen slår till, och känner själv att det funkar bättre än exakta scheman. I stället har jag mer av en lista av saker jag vill ha gjort med plugget under dagen. Beroende på hur intensivt du vill plugga är det väl bättre att du pluggar produktivt i någon timme, än att du tvingar dig själv och förlorar motivation på fler. 43 dagar kvar till provet, du får inte bränna ut dig innan dess!

Håll i du bara så kommer det lösa sig:)
ItsLilly
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 80
Blev medlem: sön 14 jun, 2020 20:02

Re: Plugget funkar inte

Inlägg av ItsLilly »

Måste börja med att säga 1,4 är jättebra resultat så du har gått halva vägen egentligen 😉 testat och söka via pil?
Angående koncentration och fokus på plugg är jag likadan, har ADHD och tar inga mediciner för tillfället så det är ganska kämpigt🥲.
Men det jag brukar göra för att ”varva ner” är att jag börjar med något av det som jag tycker om, som tex läsa. Inte läsa texter ur den verbala delen utan läsa mina egna böcker eller öva in ord. Dessa kräver inte så jättemycket koncentration och fokus och hjärnan börjar vänja sig vid och förstå att det är pluggdags. Kör detta i 30 min / 1h för att sedan starta med högskoleprovs uppgifter.
Att scrolla på TikTok eller sociala medier överhuvudtaget just innan plugget är det värsta att göra då man får in sååååå mycket olika andra intryck, känslor och information så det inte finns plats för ens eget plugg senare. Eller så är det för mig iallafall😅 har väldigt väldigt svårt att lugna ner min hjärna efter det😬
(Under pluggandet lägger jag även undan mobilen helt)

Sedan när det väl är dags för högskoleprovet börjar jag alltid med en del som jag tycker bättre om eller har lättare för (kvant för min del) och efter att jag har kört 1 till 2 eller 3 pomodoro kvant har jag verkligen flow och då går vidare med det tråkigare dvs den verbala delen.

Det finns även folk på youtube som har ”study with me” kanaler där man kan ha de uppe när de pluggar samtidigt som man själv pluggar och de flesta av de kör pomodro metoden, då kan det kännas lite som att man pluggar med någon annan😁

Sist men inte minst läser jag alla hp-krigares dagböcker här på hpguiden varje dag för att påminnas att jag inte är ensam på resan och få motivation!

Lycka till!!
Skriv svar