MEK -> jag ger upp

Diskussioner kring MEK-delen samt MEK-uppgifter
Skriv svar
Omaiyme2229
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: mån 16 jan, 2023 9:55

MEK -> jag ger upp

Inlägg av Omaiyme2229 »

Hej!
Helt ärligt jag ger up på MEK delen. Den är så svår. Jag försöker implementera de strategierna jag hittade hittills & följa andras tips (som har skrivit högt i MEK) men det går bara inte. Det blev lite bättre förr men nu är det bara väldigt dåligt. Jag brukar inte förstå sammanhanget i MEK frågorna och inte heller de mesta orden i svarsalternativen. Hur kan man ens lösa en språklig uppgift om man inte förstår det mesta? Jag tänkte bara möta in med gamla prov som kanske kommer ge max 12/20-13/20 i slutändan. Jag får fokusera väldigt mycket på de andra delarna i verbal.

Jag är trött på generella tips som ”läs mycket” och ”gör massa gamla prov” , jag lär mig bäst när jag vet exakt vad det är som krävs.

Jag har också försökt hitta väldigt specifika strategier som att kunna följa & identifiera tonen i varje mening samt hitta nyckelord i meningarna osv..

Jag tror att jag ska kanske först fokusera på läsförståelse & ord-delen och komma tillbaka till MEK delen efter en markant utveckling. Det kommer förmodligen hjälpa.
Eukaryoten
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 295
Blev medlem: tor 21 jul, 2022 20:04

Re: MEK -> jag ger upp

Inlägg av Eukaryoten »

Hej! Fattar frustrationen, sjukt jobbigt att inte se någon förbättring när man kämpar så hårt.

Jag förstår att du är trött på generella tips, men jag måste ändå säga att det ÄR väldigt viktigt att läsa mycket för att bli duktigare på MEK. Och då menar jag AKTIV läsning där du analyserar och tolkar texten. Vad handlar texten om? Hur kan man tolka det som skrivs? Vad är budskapet/syftet? Jobbar mycket på det sättet när jag läser artiklar.

Mycket av MEK, iaf enligt mig, handlar om att känna igen när exempelvis ordspråk, specifika ord och dylikt används. Ordförståelse är också viktigt och det är något man får dels av att läsa och även genom att regelbundet träna ord (ex memrise eller så). En bra förståelse för grammatik är också viktig, för ibland kan man se/höra att något inte är grammatiskt korrekt när man provar olika svarsalternativ. Det får man bara genom träning.

Undrar också: är det så att du låser dig när du gör MEK? Typ att du blir så stressad och nervös att du inte kan tänka och därav inte förstår vad du läser? Det kan hända mig om jag är riktigt stressad. Så blev det första gången jag gjorde HP, fattade typ inte vad jag läste pga det.

Tror du behöver göra en riktigt ordentlig analys på vad det egentligen är som gör att du inte förstår uppgifterna. Jag har gjort en lista på vart jag får fel, varför jag får fel och förslag på hur jag kan förbättra det. Sen testar jag de förslagen och ser om de hjälper.

Jag tror på dig! Kämpa på!
En 24-åring med komvuxexamen som SKA bli läkare! HP-resultat hittills: 0.75 -> 0.95 -> 1.05 -> 1.45 (ANTAGEN!!): https://hpguiden.se/forumet/topic/komvu ... agen-22469
huganho@gmail.com
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 14
Blev medlem: sön 22 okt, 2023 20:07

Re: MEK -> jag ger upp

Inlägg av huganho@gmail.com »

Omaiyme2229 skrev: tor 12 okt, 2023 17:54
Jag är trött på generella tips som ”läs mycket” och ”gör massa gamla prov” , jag lär mig bäst när jag vet exakt vad det är som krävs.

Det är just det som är det du behöver en vana vid. Det går inte att "plugga" en vana som man pluggar matteformler exempelvis.

En bred vana att läsa och förstå texter med många olika ord och innnebörder, tills det helt enkelt går att läsa och förstå sammanhang i en text trots att ord saknas.

Det är därför den verbala delen är så tydligt kopplad till ålder, då denna vana, om du läser regelbundet, kommer per automatik över åren.
Skriv svar