Läser snabbt och hinner med tiden men väljer fel svar

Diskussioner kring LÄS-delen samt LÄS-uppgifter
Skriv svar
CJ32
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 2
Blev medlem: tor 06 maj, 2021 19:21

Läser snabbt och hinner med tiden men väljer fel svar

Inlägg av CJ32 »

Hej!
Jag har tränat mycket på läs men har gått från att få 8/10 till nu runt 4-6/10 utan nån anledning. Jag har blivit snabbare på att läsa och kommer ihåg det jag har läst men när jag överväger svaren så väljer 50% av tiden fel svar trots att jag kunde rätt eliminera 2 fel svar. Jag har lätt för att identifiera var i texten svaret på frågan är men när jag ska välja svaret så väljer jag fel. Jag undrar om ni har någon tips till hur ni väljer rätta svaret när två är väldigt lika. Eller om ni har nån "trick" som hjälper er att använda informationen i texten för att hitta rätt svar. Har försökt dela upp Svaret i flera led och säkerställa att hela alternativet stämmer men har inte sett nån förbättring utav det. Är väldigt väldigt nära mitt mål, det som säkerställer att jag kommer in på läkarprogrammet är att jag förbättrar mig på LÄS. Så gärna ge alla tips. Man vet inte vilken tips som "knäcker koden".

Tack på förhand!
Noors
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 694
Blev medlem: lör 20 apr, 2019 17:35

Re: Läser snabbt och hinner med tiden men väljer fel svar

Inlägg av Noors »

Hej!
Ett tips är att läsa lite långsammare första meningarna och även sista meningarna i varje stycke för där brukar det finnas viktigt information som brukar frågas efter. Försök även att fånga författarens ton om det är positivt eller negativt eller neutralt för ämnet som det skrivs om. Oftast brukar rubriken vara stor nyckelord som kan användas för det.
Det lönar sig att läsa lite långsammare först för att sen öka hastigheten osv. Jag läser hela texten nu och sen svarar på frågorna och finner att det är bättre än att läsa lite av texten sen kolla på frågorna. För då har jag mycket att komma ihåg i huvudet, men alla fungerar olika.
Senast redigerad av Noors den tis 26 mar, 2024 9:02, redigerad totalt 1 gånger.
romanreigns33
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 28
Blev medlem: ons 29 mar, 2023 15:23

Re: Läser snabbt och hinner med tiden men väljer fel svar

Inlägg av romanreigns33 »

Det låter som att du brukar hamna i svarsfällor som är vanliga på läs delens frågor. När du svarar fel på någon läs fråga så är det viktigt att du lär dig varför du svara fel och i vilken av dessa fällor du föll för, om du ska utvecklas på läs delen. Med tiden lär man sig att bättre veta vilken av svarsalternativen som bäst besvarar frågan.

https://hpguiden.se/las-strategi/vanlig ... tt-undvika
Skriv svar