Komvux, HP, Lund & Uppsala

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
grüzi
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: lör 02 dec, 2023 15:17

Komvux, HP, Lund & Uppsala

Inlägg av grüzi »

Hejsan allihopa!
Som ni märker i titel är det många frågor som väntar er, men kan man inte svara på alla är det helt OK ;). Bestämde mig rätt så nyligen att försöka komma in på läkarprogrammet då jag tidigare la drömmen på hyllan för att flytta utomlands istället. Nu kommer jag snart hem och HP ska skrivas i vår (skrivit en gång tidigare men det pratat vi inte om haha).
Men nu till frågorna:

1. Saknar Matematik 4, Biologi 1+2, Fysik 1+2, Kemi 1+2. Min plan är att göra matte 4 på komvux och skriva prövning i Biologi 2, Fysik 2 och Kemi 2 - för det första, funkar det att göra så? För det andra, är det överambitiös? Kommer ha ca 1 månad att tillägna till vardera kurs.

2. Som sagt pratar jag inte om mitt första HP, och med en gissning kan ni nog anta att det gick extremt dåligt (pluggade 0 och hade ingen uppfattning av tid). Har ni några super tips? Speciellt till matten (engelska är inget problem, svenska blir nog enklare när jag flyttat till Sverige igen). Är fruktansvärt dålig på matte och kollat över 70st HP mattevideos samt gjort matteuppgifter här, men blir mer förvirrad för varje uppgift.

3. Valet står mellan Lund och Uppsala. Har varit väldigt inne på Lund, men det är ju många år av studier och Uppsala är närmre hem. Något som valt mellan dessa två, eller pluggat/pluggat på en av dessa skolor? Skulle uppskatta att höra mer, speciellt om studieupplägg, klinisk praktik, studentstad samt omfattningen av de olika medicinska områdena.

Tack massvis på förhand🥰
Dutw
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 548
Blev medlem: sön 14 feb, 2021 23:53

Re: Komvux, HP, Lund & Uppsala

Inlägg av Dutw »

Låter som en spännande resa som jag gärna följer!

Har inte gjort någon prövning men fysiken är faktiskt mestadels matte så jag själv var glad att jag läste matten och fysiken på plats på komvux.
Kemi 2 är en del matte men inget svårt, bara massa decimaler egentligen så man vänjer sig.

Jag gjorde själv kemi 1 och 2 samt biologi 2 på distans genom Nti samt hyrde den relevanta e-boken så fick det finfit i mitt tycke.
De lär du utan större problem kunna göra prövning på.
Jag vet ej om labbar är nåt man måste lösa i samband men tipset där är att verkligen lära sig skriva en labbrapport på rätt sätt( som sagt om det ens finns med vid en prövning).

Gällande hp,matten så är det egentligen inte svåra grejer överlag.
Det är många regler och konventioner man ska kunna så gott som utantill för att slippa sitta och fundera för som du säkert kände vid provet så är tiden den stora fienden.

Lund och Uppsala är de svåraste att komma in i så ribban läggs ganska högt från start, men då känns det ännu bättre när du väl kommer in :)
37 åring som siktar på läkarprogrammet i Lund!
Hp resultat: 1.45 --> 1.65 --> 1.55 --> ?
hejhejhej12345
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: ons 23 nov, 2022 17:49

Re: Komvux, HP, Lund & Uppsala

Inlägg av hejhejhej12345 »

Hej!
Jag kanske kan berätta lite kring din 3e fråga, då jag precis som du valde mellan lund och Uppsala. Nu har jag läst ett år i Lund men har faktiskt bestämt mig för att hoppa av och börja om i Uppsala nu till våren.

Har alltså inte börjat i Uppsala ännu så kan inte säga så mycket om det, men har läst t1 och t2 i Lund, så kan berätta hur jag upplevt det.

Först och främst kan jag säga att Lund är en jättemysig stad och studentlivet här är fantastiskt. Dels finns flera nationer, och dessutom finns medicinska föreningen som ordnar en massa roliga saker specifikt för medicinstudenter, såsom pubbar, brunch, lunch, bal mm.

Gällande själva studierna baseras de prekliniska terminerna väldigt mycket på PBL (1 fall, 2x2 timmar i veckan) däremellan har vi några få föreläsningar, ca 1-4 per vecka. Samt några andra obligatoriska moment såsom labbar, praktikdagar och praktiska övningar under terminen. Man läser i regel en kurs per termin med en terminstenta i slutet av kursen, dessa har flervalsfrågor.

Jag har trivts väldigt bra med själva studentlivet och så i Lund, men vill nu byta på grund av själva upplägget på programmet samt att Uppsala är mycket närmare familjen. Många av mina kompisar här trivs bra med upplägget, men för mig har det inte fungerat särskilt bra. Det är väldigt mycket tid som inte är schemalagd, som alltså är till för självstudier. Som jag förstått det är det mer schemalagt med fler föreläsningar och mindre PBL i Uppsala, vilket jag tror skulle passa min personligen mycket bättre, så bland annat därför kommer jag att byta.

Med det sagt så tror jag att båda alternativen är superbra, det handlar nog mycket om vad man personligen föredrar för upplägg (vilket såklart kan vara svårt att veta innan man testat).

Hoppas det gav dig lite mer information, det är bara att fråga om det är något du undrar över!

Lycka till!
Skriv svar