Jag höjde mig från 0,9 till 1,5. Här är mina tips och råd.

Övriga högskoleprovrelaterade diskussioner
Skriv svar
AntonHP
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 220
Blev medlem: mån 07 jun, 2021 19:43

Jag höjde mig från 0,9 till 1,5. Här är mina tips och råd.

Inlägg av AntonHP »

Jag har varit i en tuff sits under en väldigt lång tid och vet hur det är att inte kunna plugga där man vill. Jag tvivlade på min förmåga många gånger och hade själv behövt någon stor text som gick igenom "allt" och lite till... så nu valde jag att själv skriva ihop denna långa text som jag hoppas kommer till användning:) Jag har försökt vara mindre generell och i stället ge tips som ofta inte redan står på 100 andra webbsidor. Kan hända att jag skriver till något jag kommer på i framtiden.

Jag är inget proffs på HP. Jag har bara ett bra resultat, och tycker själv jag fått mycket erfarenhet av mina prov på alla sätt och vis. Alla har olika förutsättningar så jag ska försöka skriva på ett sätt som tar med flera olika perspektiv, vare sig du vill göra en liten höjning eller en stor höjning från ett redan lågt poäng, eller högt poäng.

Ett realistiskt synsätt:
Att höja sitt resultat mycket på kort tid är svårt men inte omöjligt. Samtidigt svajar din poäng runt +-0,2 poäng från prov till prov. Om du ska göra en markant höjning måste du vara beredd att avsätta tid varje dag eller minst några gånger i veckan. Visst är det bra att plugga flera timmar per session men det är absolut inget krav. Du ska vara glad att du faktiskt satt dig ner och pluggat, för plötsligt kan du bli omotiverad och skippa plugget en dag...
Hitta ett sätt som är hållbart för dig. Blanda ditt upplägg av plugg så att det är någorlunda roligt, för du kan eventuellt behöva lägga ner några månader, ett år, eller mer för att nå ditt mål. Jag skulle säga att det är lika svårt att höja sig från 0,8 till 1,0 som att höja sig från 1,5 till 1,7. Visst är det svårare att höja sig ju bättre man redan är, men samtidigt brukar nivåskillnaden i poäng vara mindre runt 1,4 och uppåt för den kvantitativa och verbala delen.

Om du fått 0,9 och satsar mot 1,3 men i stället får 1,1 ska du inte vara missnöjd. Många jobbar hårt men har ändå oturen att inte höja sig. Alla höjningar är ett bra steg framåt.

Pluggtekniker:
Det mest effektiva sättet för mig att plugga är en blandning av simulerade prov, träning på separata delen (delar man är svag på som NOG eller LÄS), analys av eget prov (själv eller youtubegenomgångar av provet, exempelvis från Jonas Vikström). Har man bestämt sig för att plugga för HP har jag märkt att man enkelt blir bekväm och pluggar på det man tycker är minst jobbigt. För mig var det jobbigt att plugga på LÄS. Jag skulle säga att du måste avsätta en viss tid på detta, men du behöver lägga en stor del av tiden där. Ofta tränar du en del medan du egentligen pluggar en annan, exempelvis hjälper ORD och MEK dig för LÄS. Det handlar om att prioritera sin tid rätt vilket jag skriver mer om nedan.

Att analysera sitt plugg är väldigt viktigt, speciellt övningsprov. Visst blir du mer van vid att lösa uppgifterna om du tränar på prov, men säkerheten som du får av hur man löser varje uppgift är svårt att få om du inte gått igenom specifikt vilka du hade rätt och fel på. Det hjälper dig även att pinpointa vad exakt du borde öva på.

Prioritera tiden:
Att plugga med rätt teknik är en sak. Men vilken del av provet kommer ge dig mest resultat?
Den kvantitativa delen är klart den del som är enklast att förbättra sig på och jag skulle säga att det är ungefär lika svårt att höja sig på alla delar. DTK är enklast att förbättras på då uppgifterna har väldigt lika upplägg och då uppgifterna handlar om att hitta information snabbt och från rätt ställe vilket du kan öva på. Däremot hjälper XYZ-plugg dig på även KVA och NOG.

Tankar om de olika delarna:

Kvantitativa delen:
Alla dessa uppgifter liknar varandra från prov till prov. De har någon typ av frågebank, så om du blir van med dessa blir det mycket lättare! (dock repeterar inga frågor varandra)

XYZ: Generell mattekunskap. Du kan förbättra denna del genom att plugga XYZ/KVA eller NOG. Uppgifterna liknar ofta varandra och därför kan du lära

KVA: Även generell mattekunskap, men det är viktigt att hitta sin struktur hur du prövar olika lösningar och liknande. Du kan förbättra denna del genom att plugga XYZ/KVA eller NOG.

NOG: Mer "Specialiserad" matte. Här är det väldigt viktigt att hitta din egen struktur hur du testar lösningar. Ofta behöver du ställa upp egna ekvationer MEN ofta liknar uppgifterna varandra. Du kan förbättra denna del genom att plugga XYZ/KVA eller NOG.

DTK: Att hitta din struktur är väldigt viktig här. Denna delen är ganska enkel att höja sig på då du blir van med vart relevant information hittas. Hade du haft 1 timme på dig för uppgifterna hade du kunnat fått alla rätt men inte på exempelvis NOG. Därför handlar det bara om att hitta information snabbt.

Verbala delen:

ORD: Denna delen kan verka jobbig, tråkig och inte så givande då det finns tusentals ord. Men tro det eller ej tycker jag att det är det klart effektivaste sättet att höja sig på den verbala delen. Du tränar ORD, LÄS, MEK och delvis ELF. Oftast handlar ungefär 3 uppgifter från MEK om endast ordkunskap och alltså är det runt 13 uppgifter för ordkunskap. Dessutom hjälper ordkunskapen enormt på resten av MEK och även LÄS. Genom att plugga HPguidens ord kommer du plugga de som faktiskt har chans att komma på provet. Jag fick 17/20 och 16/20 mina två senaste prov och på mitt första fick jag 10/20. Dessutom kan det vara roligare än de andra delarna.

Den bästa metoden att lära sig ord för mig är att köra ordprogrammet här på hpguiden med omgångar om mellan 10-20 ord. När du gått igenom alla kollar du igenom dina svar och skriver samtidigt ner dessa i en bok. Du söker dessutom upp ordet på exempelvis synonymer.se och skriver ner några av dessa. Lägg till orden du har problem med i din ordlista. Ordlistor på exempelvis Anki som många talar om funkar jättebra, men min metod fungerar bäst för mig.

En till grej, lär dig etymologin bakom ordet (morfem)! Många ord har många liknande början/slut, exempelvis:

- Latin: ambi- = båda (ambivalens, ambient)
- Greksiska: poly- = många (polymorfism, polyglott, polycentrisk
- Svenska: bi- = bredvid (bisyssla, bipolär)
mono...
geo...
listan fortsätter.

LÄS: Detta är den svåraste delen att förbättra sig på. Du ska inte ignorera att plugga på LÄS, men själv hade jag fokuserat på de andra delarna och ibland pluggat rent LÄS. Däremot kan det vara bra att läsa utmanande texter och artiklar men enligt min erfarenhet är det inte supergivande, det hjälper men kan vara bättre att lägga ner tid på annat. Blir du underhållen av läsningen är det bra att plugga på tillsammans med annat hp-plugg.

MEK: En ganska rolig del att plugga på. Försök hitta tankesättet för vilken information som söks. Om en författare tidigare i meningen talat om negativa effekter ska du också välja ett relevant svar för just detta. Ett tips från mig är att använda programmet Epic Pen (om du använder datorn) för att stryka över alternativ på skärmen. Jon Erik Nordstrands videos på youtube om MEK är också väldigt givande!

ELF: Liknar plugget för LÄS men är en aning lättare att höja sig på då ord ingår i denna delen. Ärligt talat hade jag pluggat väldigt lite på denna delen och i stället lärt mig svenska ord som du kan göra kopplingar till engelska (många svenska ord speciellt avancerade liknar eller kommer direkt från engelskan. Tänk rudimentär - rudimentary, kandelaber - chandelier, resiliens - resiliance etc).

Den mentala delen:
Det är riktigt tufft att inte ha den poäng man vill ha, speciellt när man verkligen vill komma in på en specifik utbildning. Framtiden ser oviss ut... Du vet varken vad som ska hända eller inte kommer hända och det känns som att du inte förbättras eller inte förbättras tillräckligt snabbt från pluggtiden du lägger ner. Men du slösar inte bara din tid. Jag har hundratals gånger medan jag pluggat ord i en timme tänkt "vafan gör jag detta för, hur skulle 100 nya ord hjälpa mig att få högt på ett prov... jag får säkert bara någon poäng mer...". Men som jag sagt tidigare funkar det inte riktigt så då flera delar baseras på ord. Samtidigt känner du att folk runtom dig börjar gå vidare med utbildning, jobb och annat. Men oftast är det inte en lika stor deal som man tror.
Om du inte redan visste börjar många högskola långt efter de fyllt 20, men du får inte tillåta dig att luta dig tillbaka för det. Plugg till högskoleprovet ska inte bli hela ditt liv, och du får absolut inte "pausa" ditt liv bara för att du inte kom in på den linjen du ville. Se till att njuta av livet fast du innerst inne mår lite skit. Allt är ett balansspel så kör på en nivå då du innerst inne känner dig nöjd och då du också kan ta det lugnt och njuta av livet.

Det är viktigt att du alltid känner att du satsar och alltid utvecklar dig själv på något sätt. Jag mådde inte nice när jag inte kom in på utbildningen jag ville. Jag hade aldrig jobbat och nu kunde jag inte heller börja på högskola. Man tänkte typ "nu får jag vänta ett helt år..." och "Tänk om jag inte klarar det nästa året heller...". Jag valde att söka jobb, och med lite problem så lyckades jag hitta ett jobb som jag körde på i nästan ett år, och under tiden så pluggade jag HP och höjde mig sakta. Tanken av att jag kände mig produktiv och alltid gick framåt hjälpte mig väldigt mycket för att hålla motivationen uppe. Visst kan det kännas riktigt drygt och jobbigt att behöva jobba (och jobba med något du egentligen faktiskt inte vill) men vi människor är verkligen bra på att anpassa oss till våra förutsättningar. Om du konstant gör något, jobbar, pluggar och bara har sidomål tillsammans med ditt mål att få ett högt HP-resultat kommer du att känna dig produktiv och som att du alltid rör dig framåt. Det hjälper verkligen ditt välmående.

Jag gillar inte uttrycket "Gör ditt bästa", för alla vi vet att vi hade kunnat gjort bättre, pluggat någon timme extra, slösat mindre tid på nöjen. Men du behöver inte göra "ditt absolut bästa". Du måste vara tillräckligt smart för att känna av vilken pluggnivå du klarar av i längden. Jag snittade allt mellan (ungefär) 1,5 och 3 timmar per dag, och jag gjorde det ungefär i omgångar om 70 dagar i rad, ibland lite längre, ibland mindre inför proven.

Övriga tankar:
Av oss som satsar på högskoleprovet kan jag tänka mig att det är väldigt få som sover bra kvällen innan provet. Men hur kommer detta påverka mitt prov? Jag har aldrig kunnat sovit bra inför provet, och mitt senaste prov där jag gick från 1,3 till 1,5 hade jag inte sovit något alls. Självklart kan det påverka, men det behöver knappt påverka dig mycket. Jag fick lite lägre än vanligt på just LÄS och ELF, men annars gick det bra (och det skulle även kunnat varit rena slumpen).
Detta är inget som ska behöva hindra dig.

Många delar av provet handlar som ni läst om att hitta en struktur på hur du löser den. När jag själv läste tips som "hitta din egen metod" eller "hitta sättet som passar dig" tyckte jag det verkade så vagt och som att alla sa det. Men när skillnaden mellan 1,3 eller 1,4 i värsta fall kan handla om en poängskillnad på 2 poäng kan det vara helt avgörande. 5-10 poäng kan ibland höja dig med 0,2 eller 0,25 poäng, och därför är det faktiskt viktigt att hitta ditt sätt, men framför allt att du blir helt van vid upplägget på frågorna. Exempelvis XYZ har ett antal typer av frågor som den skiftar mellan och detsamma gäller de andra delarna. Vet du då ungefär hur du metodiskt kan lösa dessa uppgifter får du enkla poäng som du lätt hade missat utan någon vana vid att lösa dem.

Är du lite sent ute med plugget och har allt mellan 0-1 månad på dig så är det ändå väldigt värt att plugga. Om du har tur kan du absolut göra en stor höjning, men förvänta dig inte något stordåd på 1 försök. Man kan lära sig mer än vad man tror av några veckors eller en månads plugg, speciellt om du inte tränat mycket på HP tidigare.

Övriga tips:
- Ladda ner "Epic Pen" om du pluggar på dator. Riktigt bra verktyg som låter dig anteckna direkt på skärmen. Väldigt bra för HP-plugg, speciellt verbalt.
- Aristofanes (Jon Erik Nordstrand) på Youtube har riktigt bra genomgångar, speciellt för den verbala delen och framför allt MEK.
- Starta en pluggdagbok. Det kan vara kul att dela med dig med folk om din resa och kunna diskutera provet med andra. Men den måste inte användas så. Det kan helt enkelt vara ett sätt att hålla koll på ditt plugg och bara "lufta skallen" lite. Jag tyckte det kändes skönt att bara skriva lite om plugget, och alla andra problem under dagen. Dessutom ger det dig en push att plugga för att inte verka lat inför forumet :)
- Jonas Vikströms (vidma) videos på youtube med hela youtubergenomgångar av kvantitativa prov är väldigt bra. Han är väldigt pedagogisk och förklarar alla uppgifter på ett enkelt sätt.
- Ta situationen med en nypa salt. Är du faktiskt villig att lägga ner tiden är sannolikheten väldigt hög att du klarar det. Så lycka till!

Här är min pluggdagbok om någon skulle vilja se den!: https://hpguiden.se/forumet/topic?t=20744&start=210
Roniloni
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 12
Blev medlem: tis 15 mar, 2022 13:54

Re: Jag höjde mig från 0,9 till 1,5. Här är mina tips och råd.

Inlägg av Roniloni »

wow!! tack så mycket för dina fina tips
AntonHP
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 220
Blev medlem: mån 07 jun, 2021 19:43

Re: Jag höjde mig från 0,9 till 1,5. Här är mina tips och råd.

Inlägg av AntonHP »

Roniloni skrev: tor 28 dec, 2023 17:37 wow!! tack så mycket för dina fina tips
:)
Pilivyt
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: tor 28 dec, 2023 0:43

Re: Jag höjde mig från 0,9 till 1,5. Här är mina tips och råd.

Inlägg av Pilivyt »

Inspirerande! Jag har aldrig tagit provet innan men har ett ambitiöst mål på 1.6. Ska komma ihåg dina ord!
Skriv svar