Från 1,05 till trädtopparna.

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
HampusHamid
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: fre 14 jun, 2019 19:17

Från 1,05 till trädtopparna.

Inlägg av HampusHamid »

Denna dagbok kommer till stor del bara vara en extra push för mig att få sakerna gjorda och att summera dagens olika moment som jag genomfört eller planerar att genomföra nästkommande dag.

Idag gick jag igenom en del olika moment på grundkunskaperna och insett att mycket sitter väl men att vissa detaljer tåls att slipa på. Har sammanfattat det som jag uppfattar att jag tenderar till att glömma bort i en bok som jag snabbt kan kika igenom och påminna mig själv om vilka regler eller metoder som lättast kan lösa den specifika uppgiften. Den boken kommer att ju närmare provpasset vi kommer fylla en allt större roll för mig då jag repeterar det jag sammanfattat varje kväll.

Dagens plugg bestod i att läsa på grunderna där jag repeterade de första 5 momenten i de grundläggande kunskaperna. Mycket sitter väl men det kommer successivt fram grejer eller metoder som jag under tidens gång glömt bort eller inte fullt ut förstått.

Att jag de kommande 10 dagarna kommer fokusera specifikt på de kvantitativa delarna faller sig naturligt då de är de delarna som jag haft störst "problem" med trots att jag fick ett relativt bra resultat på kvant föregående provdatum.
Tror inte att det kan missgynna mig att gå tillbaka och fylla på med de delarna som jag tidigare inte fullt ut fått med mig.
Vidare så är även de tillhörande uppgifterna till sammanfattningar på de momenten jag genomfört för dagen gjorda och anser att resultaten helt klart är godkända.

Imorgon står primärt två delar på schemat,
- koordinatsystem och räta linjer (lite av min nemesis under provdagen då de stal onödig tid)
-Ekvationer (något som jag tycker är kul och kan ge många enkla poäng)

Vidare så kommer även essäer fortsättas att läsas på daglig basis under lunchrasten eller innan jag går och lägger mig).

Tanken är att uppdatera varje dag under den tiden som är kvar till provet med små korta reflektioner om dagens plugg och en plan för nästkommande dag då man tenderar att genomföra det om det är bestämt på förhand.
HampusHamid
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: fre 14 jun, 2019 19:17

Re: Från 1,05 till trädtopparna.

Inlägg av HampusHamid »

Dagens pass gick i stora delar över förväntan då jag insett att stora majoriteten av kunskaperna fortfarande kan användas i praktiken och alla tillhörande uppgiftsgrupper gick bra. Inga större problem alltså.

Imorgon ligger fokuset på funktionsläran och att befästa de lätta och svåra bitarna. Detta område var ett av de som jag la minst tid på inför förra provet vilket känns en aning konstigt. så skall det alltså inte förbli.

Ikväll kommer dagens avslutas med att läsa lite faktatexter och essäer. Både engelska och svenska. Vet vad kontinuerlig läsning kan göra med en och vilken effekt det har när man väl sitter på provet. Det är alltså av högsta vikt att inte välja lättjan och strunta i de bitarna trots att man känner sig som bekvämast på det.

Imorgon alltså,
-Funktionslära och repetera veckans tidigare moment och befästa de områden som jag ännu inte känner mig helt färdig med.
-Göra så många övningar och låta det ta den tid det tar för att på bästa sätt hitta sig fram till den lösningsmetod som passar en själv bäst.

Återkommer imorgon om hur dagens pass gått och eventuella tankar eller funderingar inför det fortsatta arbetet.
HampusHamid
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: fre 14 jun, 2019 19:17

Re: Från 1,05 till trädtopparna.

Inlägg av HampusHamid »

Uppdaterade aldrig gårdagens plugg här men det var effektivt och gav utdelning.
Snittar ungefär 9/11 på de proven jag gör vilket jag själv får säga är betydligt bättre än innan jag skrev föregående prov.
Idag var det en lång arbetsdag upp emot 10 timmar men valde att ändå sätta mig och genomföra lite uppgifter bara för att behålla momentum i pluggandet. Vet sedan tidigare att man tenderar att strunta i det eller helt välja att skjuta upp plugget till andra dagar om man inte även genomför uppgifterna även på de svåraste dagarna. Disciplinen är det således inget fel på haha. Det väntas helgjobb men jag ska ändå sätta mig och jobba med geometrin imorgon.
Aldrig haft några problem med geometrin men det kan ändå vara bra att ta och gå igenom de olika momenten med tillhörande frågor och även göra lite olika prov för att vara helt säker på att man verkligen kan det som förväntas av en väl på provdagen.

Sammanfattningsvis är jag nöjd med dagens plugg och har planerat in att genomföra lite olika moment även imorgon efter jobbet där ibland geometrin. Skulle även tro att det blir lite andra moment imorgon men det är det som nu på förhand är bestämt i varje fall.
Fortsätter att kombinera de kvantitativa med att bland annat läsa lite "under sträckare" innan det är dags att sova samt att försöka sammanfatta det som precis har lästs.
Återkommer med en sammanfattning och utfallsanalys imorgon kväll.
Haj!
HampusHamid
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: fre 14 jun, 2019 19:17

Re: Från 1,05 till trädtopparna.

Inlägg av HampusHamid »

Oj det tog visst en vecka innan jag uppdaterade här igen men det har varit en del allmänt i livet att stå i också. Bland annat insjuknade en kollega i Corona vilket medfört att jag denna vecka jobbat närmare 50 timmar och försökt i den mån det går att komma ikapp med plugget.

Idag så satt jag mig ner och gjorde gamla prov vilket kändes bra, mitt prio och fokus har legat kring att göra om de kvantitativa delarna. Nu snittar jag ungefär 28/40 vilket skulle räcka på provdag statistiskt sett. Men eftersom man aldrig vet hur normeringarna blir så siktar jag mot att ta mig upp emot 30-33 rätta per kvantitativ del.

Imorgon är planen att jag ska ta ikapp de delarna som jag inte riktigt hunnit under veckan och där ligger bland annat potenser och ekvationer.
Ekvationer har jag tidigare läst och övat på men insett att jag tenderar att göra ett flertalet slarvfel när jag löser uppgifterna pga av tidspressen. Därför kommer jag även lägga extra fokus på att verkligen befästa de olika reglerna som ligger till grund för ekvationslösningen.
Ska även göra om och se över geometrin då jag slarvigt fick stressa igenom momentet under veckan.

Såhär nu drygt 64 dagar kvar till provet känner jag mig både lite stressad men även bekväm på något märkligt sett. Insett att mycket av momenten sitter ganska bra i huvudet men vill som sagt undvika att tappa poäng pga av slarvfel och därav så väljer jag att gå igenom de olika momenten åter igen.

För de verbala delarna så fortsätter jag att läsa essäer och då främst via SVD och deras kolumn Under strecket. Kan verkligen rekommendera att man läser ett par om dagen då de tenderar att vara mycket lika de som brukar komma på provet. En lite mer avancerad typ av svenska med både fakta, resonemang och slutledning. Brukar efter att jag läst en sådan försöka att sammanfatta vad jag egentligen läst och vad som författaren underliggande vill få oss läsare att förstå eller fundera på. Ofta ligger deras essäer i linje med tiden men relateras med historiska texter, utredningar eller tidigare normer/tankar.

Sammanfattningsvis är planen som följer för morgondagen sådan att
-Gå igenom ekvationslösning och svara på alla relaterade upg till den specifika kategorin.
-Potenser med tillhörande upg.
-Göra minst två ej genomförda gamla verbala prov.

Ska försöka att återkoppla med resultat och eventuella funderingar imorgon efter genomförda moment.
Ha det bra och lycka till om någon ens läser detta!
HampusHamid
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: fre 14 jun, 2019 19:17

Re: Från 1,05 till trädtopparna.

Inlägg av HampusHamid »

Efter drygt två veckor från att ha uppdaterat denna pluggdagbok så kommer här ett inlägg i all hast.
Valde att undvika att gå ut idag och festa då jag vet att det försämrar mitt momentum med plugg dagen efter för drastiskt för att det skall kännas värt att riskera.
Under min frånvaro från detta forum har plugget varit igång och jag har försökt att både kombinera ett socialt liv, ett heltidsjobb och ändå hålla igång med pluggandet. Det börjar att resultera i ganska bra resultat känner jag.
Min dagliga rutin ligger i att försöka läsa så mycket engelsk litteratur i form av krönikor, analyser och recensioner av framför allt medicin, teknik, ekonomi och klimat med allt vart det innebär. Det förefaller mig ganska lätt eftersom det finns ett aktieintresse i grunden som gör att jag ändå tar del av sådan information och primärt från utländska sidor.
På det läggs även ett fokus på mattedelen med olika moment var dag och sedan genomgång av gamla prov.
Jag anser att provpassgeneratorn inte ger särskilt mycket då den har ett sånt spritt frågespann och många av de frågorna som kommer, specifikt inom matten då inte riktigt mäter sig med de som normalt kommit under provpassen som varit. Kanske finns inställningar för detta men har inte undersökt den saken nämnvärt.
Imorgon söndag fortsätter plugget och jag kommer fokusera på felanalys av de områden jag anser mig hitta störst utmaningar inom. Insett att jag tenderar att göra slarvfel som jag under provet vill undvika och arbetar därför systematiskt med att försöka hitta de brister som kan leda till dessa.
kinzaraf
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 37
Blev medlem: tis 24 aug, 2021 16:35

Re: Från 1,05 till trädtopparna.

Inlägg av kinzaraf »

Du låter stabil ock fokuserad, hoppas du når dina mål!! Detta med provpassgeneratorn blev jag nyfiken på. Provet i okt blir mitt första och har kört lite med det programmet för skojs skull (tänkte köra på allvar med riktiga gamla HPn först när jag repeterat klart matten). Menar du att uppgifterna är enklare eller svårare? Eller kombination av båda?
Skriv svar