Från 0.95 till Läkarprogrammet

Starta en egen eller läs och kommentera någon annans
Lukas_HP
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: ons 26 okt, 2022 11:59

Från 0.95 till Läkarprogrammet

Inlägg av Lukas_HP »

Hej allesammans, nu har jag äntligen bestämt mig för att skapa denna pluggdagbok i hopp om att få lite extra motivation.

Som ni kan ser fick jag alltså 0.95 på mitt första högskoleprov med detta resultat:
Kvantitativ del: 55/80
Verbal del: 39/80

Och målet är alltså att ta sig in på läkarprogrammet och därmed ett resultat på 1.6 eller högre

Lite backstory då

Jag skrivit provet ett flertal gånger, första gången var jag helt oförberedd, andra gången hade jag ju självklart gjort provet en gång innan men forfarande inte pluggat något, då skrev jag istället 1.0

Sedan bestämde jag mig för att börja plugga, och jag är osäker på hur mycket tid jag lade ner på att göra det innan vårterminens prov som vi fortfarande väntar på. Jag gissar på att jag kanske har lagt ner max 100 timmar på att plugga för provet 2023VT. I vilket fall så gjorde jag provet hemma efter att det kommit ut facit. Jag försökte svara så likartat så möjligt som jag gjorde på själva provdagen. Nu fick jag istället:
Kvantitativa delen: 70 (kanske lite optimistiskt)
Verbala delen: 50

Nu vet jag inte vad normeringen kommer att bli men det är iallafall en avsevärd höjning från både första och andra provet. Efter detta har jag pluggat ytterligare kanske 50 timmar (i runda svängar). Och jag har skrivit ett gammalt prov (HT2013), på detta prov fick jag:
Kvantitativa delen: 64
Verbala delen: 55

Så det har uppenbarligen gått framåt sedan jag började plugga, och min strategi är att fortsätta göra det. Min verbala del är klart svagare än min kvantitativa del, och därför kommer jag övervägande plugga på verbala delen såklart. Men har fortfarande lite saker med kvantitativa delen att jobba med.

Så här ser min strategi ut i vilket fall: Varje söndag skriver jag ett gammalt högskoleprov alla delar och går igenom det (felanalys). De delar jag presterar sämst på ska jag i högsta grad träna på. Så säg att det är rimligt att man utför 30-40 pomodoro pass (25 minuter) i veckan utöver själva provet. Så lägger jag 35-40% av dom passen på till exempel läs som jag har presterat sämst på, beroende hur dåligt jag har presterat på de om man jämför med de andra delarna. Så om jag har 9/10 på ELF och 4/10 på LÄS bör jag alltså max lägga 1-2 pass på ELF och kanske 10-15 på LÄS. Jag hoppas ni förstår min formulering.
Jag ska även gå igenom en ordlista som finns på memrise med ca 9000 ord. Denna ska jag göra de dagar jag pluggar. 100 ord varje dag och lite repetition och så vidare. Detta är den enda del jag inte ska ta i aktning till själva provresultatet eftersom jag anser ord så RANDOM och kan vara enkelt eller svårt beroende på vad som kommer.

Jag har beslutat mig för att endast lämna uppdateringar på måndagar i denna tråd då jag vill lägga så mycket tid som möjligt till själva pluggandet. Måndagar kommer också vara min vilodag då jag anser att man behöver lite utav en mental restart ibland. I övrigt så har jag ett heltidsjobb och lite andra aktiviteter så som fotboll och träning som tar upp en del av min tid. Men det finns inga ursäkter och det är bara att köra. Jag hoppas att ni liksom jag blir inspirerade av det här och så säger jag lycka till med era högskoleprovsresor så syns vi på måndag, då får ni veta hur det har gått under veckan
Lukas_HP
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: ons 26 okt, 2022 11:59

Re: Från 0.95 till Läkarprogrammet

Inlägg av Lukas_HP »

Okej, nu är jag tillbaka.

Igår skrev jag VT2014 och det gick enligt följande:

XYZ: 20/24
KVA: 16/20
NOG: 12/12
DTK: 15/24

ORD: 17/20
LÄS: 9/20
MEK: 15/20
ELF: 16/20

Totalt: 120/160

Detta är alltså en förbättring från föregående prov HT2013 då jag skrev 119/160. Jag vet, väldigt marginellt. Men jag tar varje extra poäng jag kan få.
Det är ingen tvekan om vad jag behöver ägna tiden åt. Den där förbaskade LÄS - delen. Dessutom blev jag väldigt besviken av att jag skrev såpass dåligt på DTK vilket vanligtvis är en av mina starkare sidor.

Om det är någon som har några bra tips för att förbättra sig på LÄS är du mer än välkommen att flika in. Själv brukar jag ta LÄS - delen sist av allt. Jag blir klar med ORD, MEK och ELF ganska snabbt och har ändå ca 25-30 min på mig att göra LÄS - uppgifterna. Detta känns som ganska mycket tid men ändå klarar jag de andra delarna bättre.

Nu blir det till att hitta en bra strategi som funkar för mig, och förhoppningsvis kan jag höja mitt resultat med åtminstone 4-5 poäng nästa prov.
Dutw
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 555
Blev medlem: sön 14 feb, 2021 23:53

Re: Från 0.95 till Läkarprogrammet

Inlägg av Dutw »

Välkommen!
Vilken rivstart på din resa!
Det ser mycket lovande ut och jag skulle gissa på att bara mängdträningen i detta skedet med det uppläget du nämnt kommer pusha dig en bra bit till på vägen.

Läs är den klurigaste delen av verbala enligt många, vilket jag håller med om.
Precis som du så sparar jag den delen till sist när jag skriver HP för att kunna spendera så mycket tid som möjligt där.

Felen jag främst upplevt att jag gör är att jag väljer alternativ baserat på faktan i texten, men så var frågan nåt i stil med "vad grundar personen sin åsikt på" eller liknande. Så faktan stämmer med mitt alternativ i detta fallet men frågan i grunden handlade i te om faktan, utan skribentens subjektiva syn på en viss sak.

Så mitt tips hur enklet det än låter är: Läs frågorna väldigt noggrannt!
För provskrivarna älskar att lura en och det är lätt att gå i fällorna när man redan suttit 30-40 minuter med full fokus på de andra delarna.
Tips 2 är lika tråkigt som tips 1 tyvärr: Läs så myckrt du förmår så du får orden i sammanhang och inte endast som glosor (ordprogramm / glosor äck också bra). Läkartidningen / under strecket och liknande verkar vara mest high yield material för verbala delarna.
Kötta på och lycka till! Det ska bli kul att förja din dagbok.
37 åring som siktar på läkarprogrammet i Lund!
Hp resultat: 1.45 --> 1.65 --> 1.55 --> ?
Lukas_HP
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: ons 26 okt, 2022 11:59

Re: Från 0.95 till Läkarprogrammet

Inlägg av Lukas_HP »

Mycket bra tips som jag ska ta i beaktning, som du säger borde jag kanske få in en läsvana så att jag läser några artiklar om dagen. Det är nog väldigt värdefullt att skaffa sig förståelse och sätta sig in i dom olika ämnena så man har ett hum om vad man faktiskt läser. Jag märker ju att de texterna jag är mer insatt i som handlar om till exempel forskning och vetenskap sätter sig bättre än texter som handlar om filosofi exempelvis.

I vilket fall skrev jag ju ett gammalt högskoleprov igår igen, HT2014 för er som undrar, det gick enligt följande:

ORD: 19/20
LÄS: 10/20
MEK: 11/20
ELF: 12/20

Verbala delen: 52/80

XYZ: 22/24
KVA: 17/20
NOG: 11/12
DTK: 23/24

Kvantitativa delen: 73/80

Total score: 125/160

Ja, vi har alltså 5 mer poäng än förra gången, däremot måste jag ju ändå påpeka vilken total
mind-fuck det här är med tanke på att jag endast lagt ner tid på att träna på den verbala delen under veckan. Och ändå resulterar det i att jag höjer mig i kvanten och sänker mig i verbala, lite lustigt ändå måste jag säga. Det kändes däremot som att jag inte riktigt hittade fokus under de verbala delarna och att jag inte kom in i texterna så bra. Orden som nästan är full pott beror ju helt klart på den enorma tid jag har lagt ner på att träna ord, och kanske är det här ett tecken på att jag behöver plugga mer LÄS, ELF och MEK och lite mindre ord. Jag vet inte heller vad som skedde under kvantdelarna. Jag fick ett sånt flow bara att jag kom på hur jag skulle göra direkt. Detta resultat var helt klart konstigt. Men ändå positivt då vi höjer oss med 5 hela poäng. Om vi har ännu mer nästa vecka har det ju endast skett en positiv trend vilket är fantastiskt. Men nu måste jag verkligen börja fokusera mer på de övriga verbala delarna så jag även höjer mig där.
Lyckas jag med det kan göra verklig skada, tack och hej så länge.
Lukas_HP
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: ons 26 okt, 2022 11:59

Re: Från 0.95 till Läkarprogrammet

Inlägg av Lukas_HP »

Okej, så jag har gjort lite av en oopsie denna veckan. Tanken var att köra på som vanligt, men jag har blivit distraherad av det ena och det andra. Och som ni kanske förstår har jag inte skrivit någon provsimulering. Men aja, det är som det är och ibland är det bara inse att sanningen svider. Det största problemet jag har med mitt pluggande är att hitta kontinuitet och plugga varje dag. Jag förstår att man behöver ta pauser ibland för att komma tillbaka ännu skarpare. Men nu har jag tagit en alldeles för lång paus. på flera dagar, inte optimalt. Jag har märkt att jag ofta tvivlar på det jag gör och börjar tänka orationellt. När man inte ser framsteg tror man inte på de, det här skriver jag inte bara för mig själv utan också för alla andra. Att det viktigaste är att man skapar sig en rutin då du tränar på det du behöver. Framstegen kanske inte märks direkt men övertid och genom att hålla ett rationellt tankesätt kommer du långt.

Trust the process och lycka till, vi syns nästa vecka
Dutw
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 555
Blev medlem: sön 14 feb, 2021 23:53

Re: Från 0.95 till Läkarprogrammet

Inlägg av Dutw »

Kul med höjningen på kvant, varje poäng hjälper i slutändan.

Det med fokus och förhoppningsr på sitt plugg är en riktlinje man siktar på att följa, men lieävet är så oberäkneligt så ibland tappar man lusten för att sedan vissa perioder kötta på som bara den.
Tappa bara inte lusten om du har en dålig dag eller ens vecka eller två!
Det kommer tillbaks.
Jag själv känner också hur mycket enklare fokus och motivation infinner sig när man är inne i ett flow och har pluggat ett par dagar i rad. Miastänker lite att din höjning på kvant ändå beror på ditt "flow" och mindset när du köttar den verbala delen då din hjärna är inställt på att lära sig och bli bättre.
Sen har ju dagsform, sömn, stress och allt annat en inverkan också :)
37 åring som siktar på läkarprogrammet i Lund!
Hp resultat: 1.45 --> 1.65 --> 1.55 --> ?
Skriv svar