Fortsätta satsa på läkare?

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
SESK33
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: ons 28 aug, 2019 22:34

Fortsätta satsa på läkare?

Inlägg av SESK33 »

Hej! Jag har 1,45 på HP och fick 50 poäng på PIL på karolinska nu senaste och blev alltså reserv. Jag kom istället in på apotekare i Uppsala. Står nu och velar mellan att börja plugga apotekare i Uppsala eller fortsätta att plugga till HP och även skriva PIL och satsa på att komma in på hösten. Att komma in på läkare har alltid varit min dröm så vet inte om jag kommer kunna gå in helhjärtat för att plugga apotekare, men samtidigt vill jag bara komma igång med studierna. Bor dessutom långt från Uppsala så måste i sånna fall flytta. Kan tänka mig att plugga läkare var som helst, bara jag kommer in. Är det någon som har råd om hur jag ska göra eller varit i en liknande situation? Eller någon som bytt från apotekare till läkare? Kan man tillgodoräkna några kurser? Kan tillägga att jag är 20 år. Uppskattar alla svar! Just nu känns det lite hopplöst, hade ställt in mig på att komma in på KI då det kändes väldigt bra på intervjuerna.
s12345
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 22
Blev medlem: mån 13 apr, 2020 19:49

Re: Fortsätta satsa på läkare?

Inlägg av s12345 »

Hej! :)
Jag känner igen mig i detta sååå mycket! Jag är 21 år och min dröm har varit att bli läkare i många år nu. Jag har kämpat med HP och skrivit provet flera gånger. Sakta har det gått bättre och bättre, jag började med 0.95 och lyckades faktiskt efter mycket kämpande ta mig till 1.65 och blev antagen till läkarprogrammet idag (!!!!). Det känns så skönt och bra, är så glad! Jag testade själv en annan utbildning i höstas, men hoppade av då läkare fortfarande var min stora dröm. Jag kände att jag skulle ångra mig i framtiden om jag inte gav läkarutbildningen en chans. Även om jag vet att det är segt och att man vill börja plugga (exakt samma för mig!) så skulle jag nog ändå tipsa dig om att försöka lita på magkänslan och följa dina drömmar. Med 1.45 är du dessutom väldigt nära, och även om det är kämpigt så kommer det att gå tillslut! Och det här med PIL .... Jag gjorde också PIL och intervjuerna nu, och fick även jag 50 poäng, vilket också var en besvikelse. Intervjuerna kändes så bra för mig med. Men jag tycker inte du ska ge upp för detta! Du kommer klara det tillslut om det verkligen är detta du vill! (Men samtidigt - känner du att du vill plugga till apotekare ska du såklart göra det, det är säkert jättebra och kul!). :) Detta var bara lite tankar från mig, hoppas det hjälper dig!
Dutw
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 548
Blev medlem: sön 14 feb, 2021 23:53

Re: Fortsätta satsa på läkare?

Inlägg av Dutw »

Det skadar aldrig att testa tycker jag men kan vara värt att vega att man kan få csn för universitetsstudier i max 12 terminer vilket läkarprogrammet är.
Så risken kan bli med tt du läswr en termin spoteksre och således inte har csn sista terminen på läkarprogrammet i framtiden.
Detta är inte för att skrämmas eller vara negativ för man kana lltid soada / jobba / ta studieuppehåll eller annat för att lösa det.

Jag känner igen mig i att man vill läsa NU (jag kom själv inte in till vårterminen 24) men jag ska läsa på komvux istället få csn där inte räknas till de 12 terminerna som är max för uni studier.
Tanken är att läsa 75% komvux och lägga resterande 25% på hp matten fram till vårens prov.
Tänkte att det kanske inte är en väg alla tagit men kanske kan vara ett alternativ som skulle kunna funka för er med?
37 åring som siktar på läkarprogrammet i Lund!
Hp resultat: 1.45 --> 1.65 --> 1.55 --> ?
Användarens profilbild
Emmy88
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1417
Blev medlem: tis 20 dec, 2016 10:49

Re: Fortsätta satsa på läkare?

Inlägg av Emmy88 »

Grattis ändå till antagningen på apotekare programmet! Jag tänker att du skulle kunna testa apotekare men utan att ta CSN, bara för att testa. Det kanske är något som passar just dig? Men samtidigt gå och skriva HP. Du är så himla nära och kan göra PIL varje termin. Jag testade plugga civilingenjör inom teknisk kemi i din ålder just för att jag inte ville vänta med plugget. Sedan blev det även en sjuksköterskeutbildning men allt detta var en mellanlandning innan läkarprogrammet. Jag tänker att jag inte skulle vara så säker att jag ville bli läkare som nu, ifall jag inte hade testat så mycket annat. Samtidigt fick jag med mig erfarenheter inom exempelvis studieteknik - har du gjort tentor på apotekare programmet så vet du hur en tenta går till och stressen är inte lika stor inför första tenta P.

Stort lycka till och vad du än väljer att göra så blir det bra! Du är jätteung, jag går T1 på läkarprogrammet och är 29 år! 😃 Du hinner göra massor under de år du har framför dig!🙌🏻
Natur på gymnasiet -> 6 mån civilingenjörsprogrammet -> Medicinska kurser -> Sjuksköterkseexamen ->
Mitt livsmål: Läkarprogrammet * Antagen HT 2023*
SESK33
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: ons 28 aug, 2019 22:34

Re: Fortsätta satsa på läkare?

Inlägg av SESK33 »

Tack för era svar och stort grattis till antagningen!! Blir så inspirerad av att höra att ni lyckats nå erat mål tillslut och det är så skönt att höra att flera varit i samma situation som mig och sedan lyckats. Tror jag bestämt mig för att satsa på att plugga till hösten istället och verkligen lägga ner tid på HP plugg. Känns lite onödigt att dra på mig CSN, för det lär ju behövas när jag väl kommer in på läkare! @s12345 får jag fråga hur du pluggade till HP?! Köpte du hpguiden? Tror nämligen jag pluggade på fel sätt i höstas och därför inte uppnådde resultatet jag ville få. Alla tips uppskattas!!
s12345
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 22
Blev medlem: mån 13 apr, 2020 19:49

Re: Fortsätta satsa på läkare?

Inlägg av s12345 »

SESK33 skrev: tis 12 dec, 2023 21:49 Tack för era svar och stort grattis till antagningen!! Blir så inspirerad av att höra att ni lyckats nå erat mål tillslut och det är så skönt att höra att flera varit i samma situation som mig och sedan lyckats. Tror jag bestämt mig för att satsa på att plugga till hösten istället och verkligen lägga ner tid på HP plugg. Känns lite onödigt att dra på mig CSN, för det lär ju behövas när jag väl kommer in på läkare! @s12345 får jag fråga hur du pluggade till HP?! Köpte du hpguiden? Tror nämligen jag pluggade på fel sätt i höstas och därför inte uppnådde resultatet jag ville få. Alla tips uppskattas!!
Vad skönt att du har lite kommit fram till hur du känner! :) Jag har haft hpguiden flera gånger innan, men denna gången hade jag faktiskt inte det. Jag tror att det beror lite på hur man själv fungerar. För min del var det bra att ha hpguiden ibörjan när jag pluggade, för att lära mig hur man kan tänka och lära mig knep för de olika delarna. Även att få de rätta svaren förklarade hjälpte mycket i hur man ska tänka.

Till höstens prov så pluggade jag på de gamla proven. Jag gjorde 3-4 delprov om dagen och la ner mycket tid på att rätta. Här blev det lite svårare eftersom jag inte hade några lösningsförslag, men jag tror att man lär sig mycket på det, för då tvingas man tänka extra mycket. Jag tror att det var detta som faktiskt gjorde skillnaden för mig, att jag tvingade mig själv att verkligen tänka ut själv hur man kommer fram till svaret. Utöver att öva på gamla prov så läste jag några böcker, och övade på ord. För mig var det främst den verbala delen jag behövde öva på, men jag tränade nästan lika mycket på gamla kvantprov. Samtidigt som hp-plugg passade jag på att läsa upp mitt matte 1c-betyg (för att senare ev ha chans i BII-kvoten om hp inte skulle funka) och genom att räkna igenom mycket av den boken gick matten lättare. Matteuppgifterna på hp är även relativt lika från prov till prov, därför är det jättebra att öva mycket på gamla prov. Det gjorde stor skillnad för mig att lära mig knepen för hur man löste uppgifterna, då de ofta återkom.

För mig hjälpte det även mycket att åka iväg och plugga. Jag brukade åka till ett bibliotek där det fanns en tyst sal, och skrev och rättade mina prov där. För mig är det lättare att hålla mig diciplinerad när jag inte pluggar hemma. Jag försökte komma iväg tidigt för att hinna plugga kanske 8 timmar om dagen.

Hoppas att detta kan hjälpa dig lite iallafall! Hur gjorde du när du pluggade inför höstens prov? Lycka till förresten, det kommer gå jättebra, vad du än bestämmer dig för att göra! :)
SESK33
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 9
Blev medlem: ons 28 aug, 2019 22:34

Re: Fortsätta satsa på läkare?

Inlägg av SESK33 »

Tack!! Jag satsade på att göra gamla provi höstas också. Precis som du är det den verbala delen jag behöver öva mest på så försökte plugga på svåra ord på Memrise. Tycker dock det är svårt hur man ska plugga på den delen! Då jag jobbar samtidigt kändes det som att jag inte kunde plugga så mycket som jag hade velat så tänker att jag får gå ner lite i timmar nu till våren. Att åka iväg o plugga är ju en supersmart ide! Blir ju ett annat fokus än om man bara sitter hemma. Det ska jag absolut göra. Tack för alla tips det hjälper jättemycket!! Och lycka till med dina studier ☺️
linnekström
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 23
Blev medlem: tor 09 jul, 2020 12:13

Re: Fortsätta satsa på läkare?

Inlägg av linnekström »

jag fick 1.4 på hp och 55 i pil och är också reserv. jag tycker det låter som att du ska fortsätta försöka komma in på läkarlinjen. du erkänner själv att du inte tror du kommer bli nöjd med apotekare. jag är också 20 år, och visst känns det jobbigt att inte komma igång (och i mitt fall fortsätta bo hemma) men VÄLDIGT många som börjar läkarprogrammet är mycket äldre än 20. se detta istället som en möjlighet att jobba lite och spara ihop pengar i ett halvår till medan du fortsätter satsa på hp och pil.
s12345
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 22
Blev medlem: mån 13 apr, 2020 19:49

Re: Fortsätta satsa på läkare?

Inlägg av s12345 »

SESK33 skrev: ons 13 dec, 2023 21:11 Tack!! Jag satsade på att göra gamla provi höstas också. Precis som du är det den verbala delen jag behöver öva mest på så försökte plugga på svåra ord på Memrise. Tycker dock det är svårt hur man ska plugga på den delen! Då jag jobbar samtidigt kändes det som att jag inte kunde plugga så mycket som jag hade velat så tänker att jag får gå ner lite i timmar nu till våren. Att åka iväg o plugga är ju en supersmart ide! Blir ju ett annat fokus än om man bara sitter hemma. Det ska jag absolut göra. Tack för alla tips det hjälper jättemycket!! Och lycka till med dina studier ☺️
Tack så mycket!! :) Ja, men precis, vet att det är riktigt kämpigt. Håller med om att det är svårt att förbättre VERB-delen. För mig hjälpte det så mycket att verkligen fundera på varför ett svar stämmer. Kämpa på, du kommer att klara detta!! Lycka till! :)
Användarens profilbild
Barkley
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 33
Blev medlem: tor 31 aug, 2023 10:54

Re: Fortsätta satsa på läkare?

Inlägg av Barkley »

SESK33 skrev: mån 11 dec, 2023 21:06 Hej! Jag har 1,45 på HP och fick 50 poäng på PIL på karolinska nu senaste och blev alltså reserv. Jag kom istället in på apotekare i Uppsala. Står nu och velar mellan att börja plugga apotekare i Uppsala eller fortsätta att plugga till HP och även skriva PIL och satsa på att komma in på hösten. Att komma in på läkare har alltid varit min dröm så vet inte om jag kommer kunna gå in helhjärtat för att plugga apotekare, men samtidigt vill jag bara komma igång med studierna. Bor dessutom långt från Uppsala så måste i sånna fall flytta. Kan tänka mig att plugga läkare var som helst, bara jag kommer in. Är det någon som har råd om hur jag ska göra eller varit i en liknande situation? Eller någon som bytt från apotekare till läkare? Kan man tillgodoräkna några kurser? Kan tillägga att jag är 20 år. Uppskattar alla svar! Just nu känns det lite hopplöst, hade ställt in mig på att komma in på KI då det kändes väldigt bra på intervjuerna.
Jag är några år äldre än dig men känner igen mig. Fick 50 på PIL senast och varit på 2 intervjuer. Känner mig helt vilsen, ska jag satsa igen eller bara fortsätta där jag är med bra jobb och god lön.

Med tanke på din ålder...fortsätt kämpa! Du kommer ångra dig framöver annars.

/B
Rasmus9898
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 121
Blev medlem: tor 01 feb, 2018 18:31
Ort: Göteborg

Re: Fortsätta satsa på läkare?

Inlägg av Rasmus9898 »

Barkley skrev: lör 16 dec, 2023 23:10
SESK33 skrev: mån 11 dec, 2023 21:06 Hej! Jag har 1,45 på HP och fick 50 poäng på PIL på karolinska nu senaste och blev alltså reserv. Jag kom istället in på apotekare i Uppsala. Står nu och velar mellan att börja plugga apotekare i Uppsala eller fortsätta att plugga till HP och även skriva PIL och satsa på att komma in på hösten. Att komma in på läkare har alltid varit min dröm så vet inte om jag kommer kunna gå in helhjärtat för att plugga apotekare, men samtidigt vill jag bara komma igång med studierna. Bor dessutom långt från Uppsala så måste i sånna fall flytta. Kan tänka mig att plugga läkare var som helst, bara jag kommer in. Är det någon som har råd om hur jag ska göra eller varit i en liknande situation? Eller någon som bytt från apotekare till läkare? Kan man tillgodoräkna några kurser? Kan tillägga att jag är 20 år. Uppskattar alla svar! Just nu känns det lite hopplöst, hade ställt in mig på att komma in på KI då det kändes väldigt bra på intervjuerna.
Jag är några år äldre än dig men känner igen mig. Fick 50 på PIL senast och varit på 2 intervjuer. Känner mig helt vilsen, ska jag satsa igen eller bara fortsätta där jag är med bra jobb och god lön.

Med tanke på din ålder...fortsätt kämpa! Du kommer ångra dig framöver annars.

/B
Jag blev också reserv dessvärre både i PIL och HP (1.45), höjde mig inte i höstens prov….. jag är 25 och tänker att när man är vilsen ta sin tid och låta de jobbiga känslorna ha sin verkan för att sedan försvinna. 2024 ska vi klara det, och tänk inte på åldern, statistiken från UHR visar att i vissa psykolog- och läkarprogram är drygt hälften äldre än 25 år. Grattis till alla antagna! Vi reserver kommer in 2024, God Jul vi ger icke upp! 🙏🏼
Användarens profilbild
Emmy88
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 1417
Blev medlem: tis 20 dec, 2016 10:49

Re: Fortsätta satsa på läkare?

Inlägg av Emmy88 »

Rasmus9898 skrev: tor 21 dec, 2023 12:10
Barkley skrev: lör 16 dec, 2023 23:10
SESK33 skrev: mån 11 dec, 2023 21:06 Hej! Jag har 1,45 på HP och fick 50 poäng på PIL på karolinska nu senaste och blev alltså reserv. Jag kom istället in på apotekare i Uppsala. Står nu och velar mellan att börja plugga apotekare i Uppsala eller fortsätta att plugga till HP och även skriva PIL och satsa på att komma in på hösten. Att komma in på läkare har alltid varit min dröm så vet inte om jag kommer kunna gå in helhjärtat för att plugga apotekare, men samtidigt vill jag bara komma igång med studierna. Bor dessutom långt från Uppsala så måste i sånna fall flytta. Kan tänka mig att plugga läkare var som helst, bara jag kommer in. Är det någon som har råd om hur jag ska göra eller varit i en liknande situation? Eller någon som bytt från apotekare till läkare? Kan man tillgodoräkna några kurser? Kan tillägga att jag är 20 år. Uppskattar alla svar! Just nu känns det lite hopplöst, hade ställt in mig på att komma in på KI då det kändes väldigt bra på intervjuerna.
Jag är några år äldre än dig men känner igen mig. Fick 50 på PIL senast och varit på 2 intervjuer. Känner mig helt vilsen, ska jag satsa igen eller bara fortsätta där jag är med bra jobb och god lön.

Med tanke på din ålder...fortsätt kämpa! Du kommer ångra dig framöver annars.

/B
Jag blev också reserv dessvärre både i PIL och HP (1.45), höjde mig inte i höstens prov….. jag är 25 och tänker att när man är vilsen ta sin tid och låta de jobbiga känslorna ha sin verkan för att sedan försvinna. 2024 ska vi klara det, och tänk inte på åldern, statistiken från UHR visar att i vissa psykolog- och läkarprogram är drygt hälften äldre än 25 år. Grattis till alla antagna! Vi reserver kommer in 2024, God Jul vi ger icke upp! 🙏🏼
Ge inte upp, tiden är framför er!! Jag är 29 år och började precis på läkarprogrammet 😃
Natur på gymnasiet -> 6 mån civilingenjörsprogrammet -> Medicinska kurser -> Sjuksköterkseexamen ->
Mitt livsmål: Läkarprogrammet * Antagen HT 2023*
Skriv svar