DTK taktik

Diskussioner kring DTK-delen samt DTK-uppgifter
Skriv svar
montecristoo
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem

DTK taktik

Inlägg av montecristoo »

Tja, har någon en taktik på hur man ska läsa diagrammen?
Läser ni alla rubriker och underrubriker i tabeller, diagram osv eller tittar ni mest på undertexten på tabellerna frågor osv?

Sen undrar jag en sak angående avrundning.

1, om det är något man tex ska få reda på ett antal och man har en procent. kommer man då närmast om man avrundat uppåt i både procenttalet (tex 0,27 till 0,30) och i ursprungstalet man vet (tex 188 till 200)
eller ska man minska ett och höja ett, (0,27 till 0,25 och 188 till 200)

Ska man göra samma sak vid division, minska täljaren och höja täljaren eller tvärt om? Eller ska man minska täljaren och minska nämnaren?

Har någon en tumregel på hur mycket man kan avrunda? Om man ska avrunda från 188 till 190 eller 200 för att det ska bli snabbare att räkna?

Tacksam för svar!
mvh
Användarens profilbild
joofn
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 24
Blev medlem: tor 03 mar, 2011 20:53

Re: DTK taktik

Inlägg av joofn »

Angående avrundningen, så måste du "känna själv" vad som passar. Ju mer du avrundar desto större fel får du - så lite som möjligt helt enkelt. Skulle inte avrunda 188 till 200. Blir gigantiskt fel. För tänk då att det andra talet du ska ex. dividera med måste du också addera mer 12. Men om du ser att svarsalternativen är långt ifrån varandra, ja då kan du ju självfallet vara bra att köra med 200 om det funkar bra sen i ex. divisionen.

Hoppas du blir lite klokare. Är dock ingen baddare på DTK, men det är i alla fall så jag tänker.
Skriv svar