Al och arbetsmarknad

För dig som är eller är på väg att bli psykologistuderande
Skriv svar
haffe
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 4
Blev medlem: tis 28 mar, 2017 21:13

Al och arbetsmarknad

Inlägg av haffe »

Hej! En fråga, vad tror ni om AI i framtiden? Nu när det snackas så mycket om det, tror ni det kan ersätta psykologer/ eller påverka arbetsmarknaden i framtiden ? Och hur ser arbetsmarknaden ut idag o närmsta tiden allmänt?
Kloky
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 110
Blev medlem: tor 12 maj, 2022 16:57

Re: Al och arbetsmarknad

Inlägg av Kloky »

Ja världens teknologier utvecklas snabbt och exponentiellt i en sån takt att få kan förutspå hur saker kommer se ut 10-20 år framöver (om inte mänskligheten dör ut pga av någon katastrof). Jag tror att i sinom tid AI kommer ta över hela marknaden, man vill undvika att vara en av de första då säkerhets nät är ej upssata men det är svårt att veta vem som ryker först. Konstnärer, sångare, skådespelare och chauförer har redan prototyper till maskinen som kommer ersätta de.

Dock av alla yrken i risk kategorin är nog psykolog det som kommer vara en av de svårare för AI att ersätta, här måste den behärska irrationella grå zoner som hör till dysfunktionella och allmänt mänskligt beteende. Data kan vara felaktig, folk ljuger, folk överdriver, folk har mental sammanbrott över dåligt väder. Det är svårt för en medmänniska att greppa sina närmaste, med tanke på hur AI ser ut idag har den en lång väg framför sig. Någon gång kommer den nog till att bli tillräckligt bra men då har nog de mesta jobben blivit utrotade innan. Psykolog är ett säkert val från detta perspektiv.
Student2022
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 20
Blev medlem: mån 25 jul, 2022 23:47

Re: Al och arbetsmarknad

Inlägg av Student2022 »

Jag tror att vissa bitar av psykologrollen kommer att kunna ersättas av AI, typ ren testning. Men psykologisk behandling bygger mycket på relationsskapandet, vissa metastudier visar att det har mindre betydelse vilken typ av terapi man genomgår, och att det är alliansen/relationen som skapas mellan terapeut och klient som är det som är viktigt för läkning. Så där tänker jag att det blir det svårt att ersätta psykologen.
Skriv svar