Värt att skola om sig med välbetalt yrke?

För dig som är eller är på väg att bli medicinstuderande
Skriv svar
Xanto
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: ons 15 maj, 2024 16:22

Värt att skola om sig med välbetalt yrke?

Inlägg av Xanto »

Hej!

Jag är 26 år och har gått Teknikprogrammet i gymnasiet och sedan 1 år eftergymnasial inom IT/programmering. Idag arbetar jag som Systemingenjör hos en arbetsgivare som många drömmer om. Min lön är 50000 och har flera förmåner.

Är det värt att byta bort min ”karriär” och plugga 6 år till läkare? Jag räknar med ungefär tre år först, att läsa in gymnasiekurserna samt att spara undan pengar. Totalt 9 år innan jag eventuellt blir läkare.

Jag vantrivs med mitt yrkesval och känner att det bara kommer bli värre. Jag är duktig på det jag gör men jag brinner inte alls för det. Jag känner att jag vill jobba mer med människor och samtidigt ha samma utmanande jobb som jag har idag, med problemlösning t.ex.

Jag har även barn och tänker ta ut fullt lån om jag börjar studera.

Har ni som läser några funderingar kring det jag skriver? Dela gärna med er!
Emmaa02
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 89
Blev medlem: tor 28 apr, 2022 13:37

Re: Värt att skola om sig med välbetalt yrke?

Inlägg av Emmaa02 »

Hej

Det kan ingen annan än du svara på.
Vad innefattas i "värt"?

Det kommer dröja många år innan du får 50000 igen och ev påverkar det pensionen senare.
Hur vet du att du inte blir less lika fort på läkaryrket?
Kommer du in på programmet utan att behöva göra något åt betyg/HP?
Är du man eller kvinna?
Hur gamla är barnen? Hur ser familjesituationen ut? Hur är responsen på idén inom familjen?
Var bor du och var tänkte du studera? Och måste du flytta för studierna?
De enda förmånerna du kan räkna med under studierna är tillgång till mikrovågsugn haha

Det finns som synes en hel del faktorer som påverkar :-)

Varför vill du ha synpunkter på din vision? Finns det en osäkerhetsfaktor? I vad?

//E
Xanto
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 2
Blev medlem: ons 15 maj, 2024 16:22

Re: Värt att skola om sig med välbetalt yrke?

Inlägg av Xanto »

Bra frågor, tack!

Det är nog vanligt att personer i min ålder börja tveka på sitt yrkesval och det är svårt för mig att veta om jag även tröttnar på läkaryrket. Spontant så har jag en bättre känsla för den typen av yrke än vad jag har valt idag. Det är väl lite där min fråga kring om det är ”värt” kommer in, är det dumt att chansa när jag redan har det bra?


Jag har 1.5 på HP och är målet är 1.7 för att söka till Lund. Jag är inte behörig till programmet än.


Jag är man och jag har troligtvis två barn över två år när jag tänker börja studera då. Vi har varit tillsammans i fem år och äger hus ihop, ungefär 45 minuter från Lund. Min sambo stöttar och uppmuntrar mina tankar.


Jag vill väl mest diskutera om jag är ung och naiv eller om det här är rimligt? Hur mycket kan jag förvänta mig i lön efter examen? Efter 5, 10, 15 år? Om det blir alldeles för stor skillnad mellan läkaryrket och mitt nuvarande yrke, så kommer jag nog att börja tveka. Dock blir det ett byte någon gång innan pension känner jag :-).
Användarens profilbild
hasselblad
Stammis
Stammis
Inlägg: 103
Blev medlem: tis 20 aug, 2013 19:59

Re: Värt att skola om sig med välbetalt yrke?

Inlägg av hasselblad »

Ekonomiskt är det verkligen inte en bra idé. Pengabortfall i nio år följt av att börja om på lönestegen som underläkare/AT-läkare.., Din nuvarande lön motsvarar väl ungefär vad en ST-läkare tjänar, men utan sex års studieskuld.

Helt enkelt ska det vara för att du verkligen älskar jobbet som läkare och att arbeta offentligt under regionens arbetsvillkor.
Läkarstudent, T9
Supernine29
VIP-Medlem
VIP-Medlem
Inlägg: 8
Blev medlem: mån 28 jun, 2021 4:05

Re: Värt att skola om sig med välbetalt yrke?

Inlägg av Supernine29 »

Det är kanske inte det bästa att fråga folk här om det är värt det eller inte. Många av dem som pluggar upp sina betyg eller redan pluggar som läkare är själv tveksamma om det är värt det eller inte. Flera av dessa personer har ju kämpat i år och inte fått något utav det. Det kan vara omotiverande ibland att ställa liknande frågor till andra och få ett "nej, det är faktisk inte värt det".

Personligen så tycker jag att du borde satsa på det. Det finns hur många anledningar som helst till varför du bör satsa på läkarprogrammet (och jag säger det här som en person som är själv osäker på om läkaryrket är värt det eller inte). För det första så är du fortfarande ung. Vad är det värsta som kan hända om du bli en färdigutbildad specialist vid typ 40 ish? Du kommer ju ändå att kunna jobba med yrket i cirka 35 år eller mer. För det andra, så är du fortfarande ung. Du har ju redan lagt upp en hel plan på hur du ska ta dig in. Jag tror inte att du kommer att kunna lägga tanken bakom dig och fortsätta leva ditt liv normalt. Även om du gör det, hur länge kommer det att ta förens viljan att plugga till läkare tar över igen? Det är ju alltid bättre att ångra något man gjort än att leva ett liv där du plågas av "vad om jag hade gjort det". Man lever livet en gång och då så ska man kunna leva det fullt ut. Funkar inte något ja då så testar man något nytt. Pengar är najs. Det är det. Men hade du velat att utföra ditt yrke om du fick reda på att du inte kommer att få betalt för det? Det är ju det som skiljer läkare från andra professioner, det är ju inte bara ett jobb, det är en identitet. Man brukar ju jaga efter professioner som betalar bra när man är yngre och det är inte ovanligt att vilja byta senare när man är äldre och mognare. För det tredje, vad är det egentligen det värsta som kan hända om du faktisk testar på något nytt? Du gillar inte det? Du kan ju alltid återgå till det du jobbar med idag senare. Jag tycker att bör testa verkligen om det är något som intresserar dig (vilket, av vad jag har läst verkar göra). Du kommer ju ändå att fylla 60 någon dag, så hade du velat vara 60 med kunskapen att du försökte komma in, gjorde det du ville, levde ditt liv fullt ut och ångra dina val för yrket passa inte dig, eller vara 60 och ångra att du inte gjorde något/spendera resten av ditt liv på att fundera hur det hade gått? Det är ditt liv, du bestämmer, gör det du känner för och lycka till oavsett!
Star.M
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 19
Blev medlem: tor 30 jun, 2022 13:30

Re: Värt att skola om sig med välbetalt yrke?

Inlägg av Star.M »

Hej!!

Jag är också 26 år och vill börja med att säga, våran ålder är fortfarande en ung ålder!! Vi är inte 36 år. Utan vi är 26!!!!!

Du nämner att du tjänar 50.000 kr och äger ett hus, herregud låter som drömmen! Fantastiskt bra gjort av dig!

En del har svarat dig att det kanske inte är värt det. Det är deras åsikter. Jag hoppas du följer ditt hjärta och väljer det som passar dig bäst. Fundera och skriv ner för och nackdelar med ditt nya val och med ditt jobb du har nu. Du har bara ett enda liv. Dina barn ska självklart betyda mycket för dig. Men du ska även tänka på dig också ju. Det är ju du som jobbar och tjänar pengar, inkomsten till hushållet. Det är ju självklart att du ska trivas på ditt jobb som du spenderar 8 h om dagen, 160 h i månaden. Om du lider väldigt mycket nu och att du är nästan helt säker på att du kommer fortsätta lida om du inte byter branch, så överväg då att ta den nya vägen, alltså att omskola dig.
Jag är 26 år gammal och kanske lyckas komma in på utbildning om 1 är eller så. Jag kommer bli över 30 år innan jag tar min FÖRSTA examen någonsin på högskolenivå.

Alltså, 26 år är inte gammal ålder. Du är ung och har hela livet framför dig. Och detta med din lön som du nämner,som är 50.000 kr är en otroligt fantastisk lön som många drömmer om att ha som inkomst. Men som sagt trivsel på jobb är jätte viktigt, hade det att göra med att du inte trivdes på just din specifika arbetsplats så kan du ju bara söka dig vidare till en ny arbetsplats. Men om det handlar om själva branschen med dess arbetsuppgifter så är det super viktigt att trivas med det. För man arbetar ju varje dag, om det är heltidsjobb. Majoritet av ens tid är ju på arbetsplatsen typ. Fundera över ditt val och ta din tid. Gör inget hastigt beslut. Fundera och fundera. Kanske finns det ett annat lika intressant program som läkarprogrammet men är på exempelvis 3 år? Läkarprogrammet är ju 6 år vad jag vet.
Ta din tid och fundera noga.
Det är ditt liv och ditt val. Lycka till med allt!! Heja heja!
Användarens profilbild
hasselblad
Stammis
Stammis
Inlägg: 103
Blev medlem: tis 20 aug, 2013 19:59

Re: Värt att skola om sig med välbetalt yrke?

Inlägg av hasselblad »

När jag säger att det inte är värt det på ett ekonomiskt plan så menar jag just det ekonomiska. Det kommer absolut vara en ekonomisk förlust under en avsevärd tid - det tar lång tid att nå upp till höga läkarlöner och dessutom är trenden just nu att reallönerna för läkare sjunker och kommer troligt hinna sjunka ytterligare innan du är klar.

Med det menar jag inte att du inte ska följa din passion eller inte satsa på en spännande karriär osv, men det är ändå en viktig faktor att ha med i beräkningen.
Läkarstudent, T9
Star.M
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 19
Blev medlem: tor 30 jun, 2022 13:30

Re: Värt att skola om sig med välbetalt yrke?

Inlägg av Star.M »

Hur gammal är du Hasselblad?
shootforthemoon
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 35
Blev medlem: sön 26 dec, 2010 0:39

Re: Värt att skola om sig med välbetalt yrke?

Inlägg av shootforthemoon »

Som någon annan skrev så är det bara du som kan bestämma om det är värt det. Om du känner att du verkligen vill studera till läkare så tycker jag att du ska försöka. Även om du är 29/30 när du kommer in så är det ungt! En fördel med det nya programmet är att man blir legitimerad läkare när man tar examen, till skillnad från det gamla systemet då man vad tvungen att göra AT i minst 18 månader innan man blev legitimerad. I det nya systemet måste man göra BT i minst 6 månader (tror jag det är) och det är del av ST, så då ska man få ST-lön.

Du kanske skulle kunna arbeta deltid under preklin? Det verkar vara svårt att hinna med jobb under de kliniska terminerna. Sen är studiemedel pensionsgrundande så det är ju inte helt bortkastade år så att säga och det finns massvis med studentrabatter som du säkert vet. Angående behörighetskurser kanske prövning i biologi är ett alternativ. Fysiken och kemin är jobbigare så de är antagligen enklare att klara genom att läsa kurserna. Lycka till!
Skriv svar