NOG Lösningsmetodik

Diskussioner kring NOG-delen samt NOG-uppgifter
Skriv svar
JohanLu
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 48
Blev medlem: ons 23 nov, 2005 1:00

NOG Lösningsmetodik

Inlägg av JohanLu »

Hallåjsan alla!

Jag ville bara göra en snabbkoll över hur ni löser NOG uppgifter på högskoleprovet, är så klart särskilt intresserad av dom som är riktigt bra på detta ( 20+ poäng) ;)

Personligen har jag skrivit 17 poäng sist men jag har egenteligen inte haft någon lösningsmetodik. Jag har egenteligen bara sett på talet utan att anteckna så mycket och på så vis försöka få fram en lösning! Detta låter ju totalt orimligt när jag beskriver det men jag har ändå lyckats komma upp i 17 poäng :) Men nu när jag ,för mina mål, kräver en högre poäng än 17 och inser att mina resultat genom denna metodik kan bli OERHÖRT varierade så måste jag lära mig att "lösa talen" .

Jag har börjat använda metoden då man först ritar upp detaljerade tabeller och sedan ställer upp alla ekvationer och matchar dom okända variablerna med dom oberoende ekvationerna osv... men jag känner att denna metod är oerhört tidskrävande eller är det bara en träningsfråga? Skulle gärna höra hur ni andra "attackerar NOG" ;) ni får gärna också nämna ert högsta resultat på just nog delen :)

Tack på förhand!
Användarens profilbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6368
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: NOG Lösningsmetodik

Inlägg av empezar »

försök bara lösa uppgifterna fram till den punkt att du inser att de går att lösa.

det du måste träna upp är alltså förmågan att se att en uppgift går att lösa. ekvationssystem, formler för areor, volym, osv. det måste sitta i ryggmärgen.
Användarens profilbild
DonThomaso
Silverpostare
Silverpostare
Inlägg: 1795
Blev medlem: sön 21 jan, 2007 1:00

Re: NOG Lösningsmetodik

Inlägg av DonThomaso »

Jag kan säga att jag löser minst 70% av alla NOGuppgifter med förenklade ekvationer. 10% med logistik direkt i hjärnan och resten fördelar sig på ritningar/tabeller/(OFTAST)noteringar som passar mig för stunden, dessa är dock högst varierande då det beror på fall till fall och vilken jag kommer att tänka på just vid den tidpunkten.

Alltså: genom att kunna ställa upp ekvationer bra och ha ett bra matematiskt tänkande så kommer man långt. Annars gäller det bara att tänka så logiskt som möjligt, att se enkelheten i allt och inte krångla till det för mycket.

Sen brukar jag räkna ut uppgifterna också, det det ju är gott om tid oftast. Detta för att dels träna på snabbräkning inför DTK och dels för att försäkra mig om att A och B kommer fram till samma svar. Annars kan jag komma att bli lite villrådig men oftast beror det på slarvfel.

Sen har jag åtskilliga gånger uppmanat alla att försöka knappa in tid från början. Då dessa uppgifter går att lösa på ungefär 1 min/st även om man räknar ut de flesta svaren. Fram till uppgift 8/9/10 brukar jag ta ungefär 9 min på mig. Sedan försöker jag gå lugnare framåt då talen blir klurigare och innehåller fler fallgropar. Detta funkar både som en uppvärmning inför de svåra talen och för att ingjuta en härlig känsla med mycket tid framför sig som gör att det går lättare :-D
JohanLu
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 48
Blev medlem: ons 23 nov, 2005 1:00

Re: NOG Lösningsmetodik

Inlägg av JohanLu »

Haha, ja det är onekligen en skön känsla när man vet att man har god tid på sig :) jag antar att jag får lösa lite uppgifter här på sidan mha av ekvationer och dylikt för att sedan se vad jag behöver träna mer på :)
Användarens profilbild
elle
Stammis
Stammis
Inlägg: 229
Blev medlem: tis 18 okt, 2005 2:00
Ort: Umeå

Re: NOG Lösningsmetodik

Inlägg av elle »

Lös så många NOG-frågor du bara kan och gör även gamla prov, efter ett tag brukar man utveckla strategier. Det som jag tycker funkar är att direkt skriva upp formeln för uträkningen om det går ( till exempel medelvärde, rörelse, sannolikhet, vanliga ekvationer och geometriska frågor), och sen se vilka ekvation man får ihop och om det räcker för att lösa uppgiften. På frågor med ordningar brukar man dock få använda ren logik.
Skriv svar