Hur skulle Ni gjort i min sits..?

Diskussioner kring antagning, prövning, urval mm
Skriv svar
TudorHeritage
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 81
Blev medlem: fre 17 jul, 2015 0:54

Hur skulle Ni gjort i min sits..?

Inlägg av TudorHeritage »

Hej hörrni! Hoppas att Ni fått det resultat ni siktat på nu när poängen äntligen offentliggjorts!

Tyvärr var inte det fallet för mig denna gång, och undrar därför vad mitt smartaste drag härnäst är?

Det är så att jag skulle behöva minst 1,45 på HP. Jag har tidigare skrivit 0.9 som högst, men då har jag inte pluggat till HP och jag har totalt pluggat ca 20 timmar här på HPG. Så jag är medveten om att det krävs några hundra timmar till för att nå mitt resultat, och jag har en god studieförmåga så det är inga problem.


Men jag undrar ifall det skulle vara smartare att plugga upp de betyg som släpar efter? Jag har 12 kurser med varierande betyg från C, D och E. Skulle jag plugga upp dessa till A skulle jag hamna på 21,5 (med merit) och komma in på min utbildning. Då hamnar jag alltså i B2 gruppen men enligt tidigare antagningsstatistik har de med lägst intag på B2 kommit in med 20,6. Så jag har god marginal med andra ord.

Dessa kurser är egentligen enkla språk kurser (svenska 2, 3, moderna språk, matematik 1, biologi 1 och 2). Jag har ju dessutom läst dem tidigare så jag har inga problem att komma in i ämnena snabbt och läsa upp betygen.

Tror ni det är smartare att göra så än att spendera massvis med timmar på HPG?

Jag förstår att det är lite ironiskt att ställa frågan på HPG forumet men jag hoppas ni har överseende med det...

Det är snarare en tidsfråga.. Målet är att ha kommit in på utbildningen HT 2017, nästa vår alltså, vilket innebär att jag har precis ett år från och med nu.

Vad skulle ni gjort?
Theodor93
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 289
Blev medlem: fre 12 jul, 2013 15:23

Re: Hur skulle Ni gjort i min sits..?

Inlägg av Theodor93 »

Förstår dilemmat. Vad blev ditt resultat?

Om du ligger väldigt nära 1.45 tycker jag nästan du borde satsa helhjärtat på HP. Känns som att det skulle ge mest "bang for the buck".

Å andra sidan skulle du ju kunna kombinera att läsa upp betyg och samtidigt plugga inför högskoleprovet? Beror ju lite på hur dina livspärmar ser ut med jobb osv.
TudorHeritage
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 81
Blev medlem: fre 17 jul, 2015 0:54

Re: Hur skulle Ni gjort i min sits..?

Inlägg av TudorHeritage »

Mitt resultat blev 0.90, jag fick fler poäng än i höst men samma normering.. Men jag pluggade endast ordlistorna, jag ligger på 0,8 på KVA, men med tanke på att jag läst matematik 4 bör jag kunna plugga upp den delen rejält..

Jag har funderat på att göra både och precis som du säger! Jag har goda möjligheter att göra det men vill lägga 100% fokus på ett av alternativen, så jag verkligen kan få goda resultat. Jag skulle faktiskt hinna beta av 1 kurs per månad och samtidigt plugga HP, då har jag gjort HP 2 gånger till inför HT 2017 och även höjt B2 betyget till 21,5 ungefär!
moawes
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 32
Blev medlem: lör 02 jan, 2016 15:51

Re: Hur skulle Ni gjort i min sits..?

Inlägg av moawes »

Jag personligen skulle ha satsat på hp. Men det beror ju helt på vad man har för livssituation tänker jag :)

Att läsa upp betyg med 100% studietakt tar 5 veckor (är osäker på om man får öka studietakten mer? Kan inte sådant) Då får du ju dessutom studiemedel om jag har förstått det rätt? Men att plugga upp tolv ämnen till A, via distans dessutom, är riktigt imponerade!.. Jag pluggar distans just nu och känner att det är svårare att få A distans än när jag gick på gymnasiet. Men det beror ju säkert på kurs, lärare och hur jag bäst lär mig saker (och intresse för ämnet).
Dock tar det ju det ju över ett år att plugga in tolv ämnen! (utan semester).

Det är dock inte i alla kommuner som du får läsa upp betyg och gå själva kursen (ex lärarundervisning/distans). Då blir du istället endast erbjuden en prövning, dvs bara göra provet och betalar >500kr/prov. För dig blir det ju minst 6000kr. Och då gäller det att verkligen få ett A direkt! Kolla med komvux/studievägledare in din kommun för att se vad som gäller för just dig.

Med högskoleprovs-plugg upplever jag att man lättare kan jobba samtidigt, om än timmar/deltid. Har du pluggat upp till matte4 borde det ju dessutom inte vara helt omöjligt att få ett bra kvant-resultat. Jag upplevde dessutom att ordlistorna här på hp-guiden höjde mitt verbala riktigt bra.
Jag har dock "bara" 1.35 på hp som bästa resultat, så ska man ju absolut inte sticka under stolen med att det är svårt !

Jag har som mål att få 1.75 och komma in på läkarprogrammet HT17 :D Så vi ska ju nästan ha samma höjning. Du får skriva en lista och väga för och emot! Valet beror ju som sagt lite på hur man har det med jobb, familj, boende osv, samt även disciplin och inlärning:) Och det vet du ju bäst själv. :)

Skulle du dock börja läsa upp ämnen så tror jag absolut att kombinera med hp-plugg inte är fel:) Och om du ska läsa upp enklare mattekurser så repeterar du ju säkert lite sådant som kommer på hp automatiskt:)

Lycka till!:)
TudorHeritage
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 81
Blev medlem: fre 17 jul, 2015 0:54

Re: Hur skulle Ni gjort i min sits..?

Inlägg av TudorHeritage »

Tack för Era utförliga svar! Mycket uppskattat givetvis :)

Jo jag förstår att det är krävande, men jag har förhållandevis lätt till språkämnen så jag tror inte det kommer vara några bekymmer. Sedan är det precis 12 månader ungefär jag har på mig så gör jag en kurs per månad skulle jag kunna hinna. Det samtidigt som jag studerar till HP då..

Känns som att HP normeringen blir allt hårdare och allt färre platser för HP sökande erbjuds.. Nu är det säkert långt fram i tiden tills man börjar känna av detta på riktigt men det känns ändå som ett säkrare alternativ att gå via B2 gruppen då 60% av platserna erbjuds just betyg-grupperna? Särskilt med tanke på att det är en höjning på kanske 0,5 som behövs i mitt fall.

Bland kurserna som ska höjas till A är Matematik 1c, och det är ju en kurs som jag ändå tänkt plugga igenom grundligt inför nästa HP.

Tack igen för era svar, ska kika lite närmare på vad som är bäst att göra.. :)
TudorHeritage
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 81
Blev medlem: fre 17 jul, 2015 0:54

Re: Hur skulle Ni gjort i min sits..?

Inlägg av TudorHeritage »

Hej igen hörrni! Som ni ser skapade jag denna tråd i juli 2015. Skriver nu i frustration efter dagens HP prov...

Enligt hpakademins facit har jag inte höjt mig tillräckligt... Satsade på ca 1.55-1.6. Har ändrat mig och vill plugga i Uppsala istället för Umeå, och där är det högre intag. Tror att med dagens resultat hamnade jag under 1.0 på matten och ca 1.5 på verbala... Trots 140 dagars slit och stress över HP.

Överväger nu starkt att plugga upp min BII kvot istället. Som jag förstår det har de plockat bort BIEX kvoten (jag har A-F betygen). Känner att jag har större kontroll över kurserna som jag läser upp, då ser jag hur det går steg för steg. Tycker det är kul att studera till HP via hpguiden, på övningsproven skriver jag 35/40 på verbala och 30/40 på kvantitativa. Men det blir alltid ca 20/30 på det kvantitativa provpasset och ca 30/40 på verbala när jag väl skriver på provdagen. Kanske för mycket press som ställer till det..?

Fyller 22 nu till våren, hade verkligen velat komma in nu till hösten men kanske satsar på att göra prövning i vissa kurser och få 21 i merit. Då tar jag mig definitivt in i Uppsala.

Är det någon som har bättre koll på just BII gruppen? Ser enligt tidigare antagningsstatistik att det juristprogrammet i Uppsala inte överstigit 21. Visst stämmer det att BIEX är borta och jag endast ska titta på BII?
bern3hardt
Före detta VIP-Medlem
Före detta VIP-Medlem
Inlägg: 14
Blev medlem: mån 20 feb, 2017 8:30

Re: Hur skulle Ni gjort i min sits..?

Inlägg av bern3hardt »

Är lite halvt i samma situation som dig så vet hur jobbigt mentalt det är. Särskilt när man börjar få lite åldersnoja, då man helst inte vill vara bland de äldre på programmet.

Du skrev ju själv för ca 1,5 år sedan att de kvarvarande ämnena du har att plugga upp var i många fall bland dina starkare ämnen. Som du också skrev så har du redan gjort kurserna en gång, vilket kommer göra det OFANTLIGT mycket lättare att prestera bra på kurserna. Även om du glömt bort en hel del, så kommer du mycket snabbare in i det, eftersom du en gång kunnat det.

Jag hade personligen, i din sits, kört på att plugga upp betygen. Med HP så har du kanske 1-2 chanser till (förutsätter att du vill starta uni senast HT18), medan du kan göra prövningar i diverse ämnen flera gånger, så även om du har en dålig dag kan du ta igen det senare. Nackdelen här är ju att varje prövning kostar 500kr, vilket kan bli en del pengar. Vet ju inte hur din situation är ekonomiskt heller såklart ( :P ), men att lägga 5-15 000kr för att ta sig in på ''drömutbildningen'' är småpengar, dessa tjänar du igen x 20 iåmed första årslönen som rookie efter examen.

Givetvis borde du skriva HP också, om du fortfarande har kvar matte 1b/c så pluggar du ju indirekt inför kvantdelen. Lycka till!
Skriv svar