Inga meritpoäng för behörighetskurser?

Övriga utbildningsrelaterade diskussioner
Skriv svar
piazza
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: ons 30 okt, 2013 0:33

Inga meritpoäng för behörighetskurser?

Inlägg av piazza »

Hej,

Jag har precis fått mitt slutbetyg registrerat på antagning.se, och om jag fattar det rätt har jag bara fått 1,5 meritpoäng tillagda till mitt genomsnittsvärde. Eftersom jag har sökt till psykologprogrammet, som bara kräver Matte 2 och Samhällskunskap 1 för att man ska kunna komma in, trodde jag (och min syo) att jag skulle tillgodogöra mig 2,5 poäng då jag har läst Matte 3 och Engelska 7 (1,5 poäng tillsammans) samt meritkurserna Biologi 1, Samhällskunskap 2, Psykologi 1 m.fl. (1 poäng, Områdesbehörighet 5).

Nu spelar antagligen inte det här någon roll för mig, då mina betyg nog inte är tillräckligt bra för att jag ska kunna konkurrera i den gruppen ändå, men är det så att man inte längre får några poäng för behörighetskurser? .
Användarens profilbild
empezar
Platinapostare
Platinapostare
Inlägg: 6368
Blev medlem: tis 24 okt, 2006 2:00

Re: Inga meritpoäng för behörighetskurser?

Inlägg av empezar »

Ser ju verkligen ut som 2,5 meritpoäng.

Däremåt ser jag ingenting om meritpoäng för områdesbehörighet på den här sidan: https://www.antagning.se/sv/Det-har-gal ... eritpoang/
Casio
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 17
Blev medlem: mån 17 mar, 2014 23:55

Re: Inga meritpoäng för behörighetskurser?

Inlägg av Casio »

I samband med A-F systemet så ändrades meritpoängen så att endast matematik, engelska och moderna språk ger merit. Detta var som jag förstått det främst därför att det gamla uppfattades som otydligt och ofta resulterade i missförstånd.

Konstigt att din SYV inte var medveten om detta, var ändå ca 4 år sedan det ändrades...
piazza
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 12
Blev medlem: ons 30 okt, 2013 0:33

Re: Inga meritpoäng för behörighetskurser?

Inlägg av piazza »

Oj, ja det var ju väldigt märkligt att hon inte berättade det. Jag inser nu att förvirringen måste ha uppstått eftersom jag har fått mitt slutbetyg efter att ha läst på komvux, och alltså inte har någon så kallad gymnasieexamen. Enligt antagning.se innebär det att jag kan få poäng för behörighetskurser, och jag har tidigare utgått ifrån att det gör att motsvarande nya kurser också räknas. Men jag ser nu att det står att "en Gy11/Vux12-kurs inte kan ge meritpoäng för områdeskurser" ( https://www.antagning.se/sv/Det-har-gal ... 10-framat/ ).

Jag skulle tippa på att syon såg fel och trodde att jag hade läst t ex Biologi A och inte Biologi 1 även om det ändå är lite märkligt då hon satt med en lista över behörighetskurser och jämförde innan hon fastslog att de skulle ge mig 1 poäng. Ingen större skada skedd för min del, men hoppas inte samma misstag ställer till det för någon som verkligen behöver poängen. Tack för svaren hur som helst :)
Skriv svar