Prövningar

Alla övriga diskussioner
Jacoob
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 73
Blev medlem: mån 17 jul, 2006 2:00
Ort: Örebro
Kontakt:

Prövningar

Inlägg av Jacoob »

Är det någon här som har höjt sina betyg via prövningar á 500kr/st?
Skulle vilja veta hur proven ser ut och svårighetsgraden på dessa, upp till MVG dvs. Jag antar att det är kursprov man gör, men kan inte föreställa mig ett kursprov i Historia A, Kemi B och Engelska C, dem borde vara RIKTIGT stora!?
Mandus
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 6
Blev medlem: lör 01 okt, 2005 2:00

Inlägg av Mandus »

Hej,

Gjorde prövning i Historia A förra sommaren för att bli behörig att söka till handels. Mitt prov var verkligen inte stort med tanke på kursen somfattning, men jag misstänker att det kan skilja sig [i:6fad85a078]mycket[/i:6fad85a078] mellan olika skolor då det mig veterligen inte finns några mallar för dessa prov. Min historie-lärare har alltid haft en försmak för "dra streck-frågor", alltså namn, årtal, händelser uppradade på två rader bredvid varandra och sen ska man para ihop dem genom att dra streck. Provet bestod utav en sida sådana frågor, en sida med 3-5 poängs frågor och en stor uppgift där man skulle beskriva Tysklands roll i Europa det senaste milleniet... :?

Så sammanfattningsvis kan man nog säga att det mest hänger på hur din lärare känner för att utforma provet! Jag var nog väldigt tursam i alla fall...
radioaktiv
Stammis
Stammis
Inlägg: 287
Blev medlem: lör 29 okt, 2005 2:00

Inlägg av radioaktiv »

gjorde prövning i tyska steg 3 och staden och framtiden.
hur prövningen kommer se ut är helt upp till läraren som ska hålla i prövningen.
det behöver inte vara ett prov utan kan även vara inlämningsarbete, muntliga redovisningar/förhör på något du har fått läsa på om osv.
stillir
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 77
Blev medlem: ons 12 jul, 2006 2:00

Inlägg av stillir »

gjorde prövning i sam a i våras.
hade ett relativt stort prov, det var mycket att skriva, men inte särskillt svåra frågor. tror det tog 5 h att skriva.

dessutom så skulle man tidigare skrivit en 10-sidig uppsats.

men som sagts tidigare, det är nog väldigt olika från ämne till ämne och lärare till lärare
Davittt
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 3
Blev medlem: fre 15 jul, 2005 2:00

Inlägg av Davittt »

[quote:c5e751b045="radioaktiv"]gjorde prövning i tyska steg 3 och staden och framtiden.
hur prövningen kommer se ut är helt upp till läraren som ska hålla i prövningen.
det behöver inte vara ett prov utan kan även vara inlämningsarbete, muntliga redovisningar/förhör på något du har fått läsa på om osv.[/quote:c5e751b045]

Radioaktiv, kunde du eller någon annan vara snäll och beskriva hur din prövning i tyska steg 3 gick till? Funderar nämligen själv på att göra en prövning.
radioaktiv
Stammis
Stammis
Inlägg: 287
Blev medlem: lör 29 okt, 2005 2:00

Inlägg av radioaktiv »

min prövning gick till så här:

jag fick låna böcker från skolan:
* en textbok där jag fick ett papper med vilka texter jag skulle ha läst och att jag skulle ha övat på glosorna till dem.
* en kortare skönlitterär bok som jag skulle läsa och sedan redovisa muntligt.

fick även låna grammatikbok och sånt och fick tips på vilka saker som kunde vara bra att öva på inför prövningen.

detta var vad uppgifter jag jobbade med innan prövningen. jag fick också veta att det skulle bli läsförståelseprov, hörförståelseprov, uppsatsskrivning och muntligt prov under själva prövningsdagen.

läs- och hörförståelsen + uppsatsen var kursprov från skolverket.
den muntliga delen gick ut på att jag fick prata om boken jag hade läst och vi pratade även om texterna jag hade läst och sedan pratade vi lite allmänt.

jag tyckte att prövningen var jättelätt när jag väl gjorde den, iaf läs-och hörförståelsedelarna. mitt bästa tips är att läsa betydligt svårare saker på tyska (jag lånade tyska deckare på biblioteket och läste artiklar i tyska tidningar) och att försöka lyssna så mycket på tyskt tal som möjligt (se filmer dubbade på tyska, jag lovar att det hjälper).
när jag väl gjorde läs-och hörförståelseproven kändes de hur enkla som helst i jämförelse med vad jag hade läst innan osv..
Jacoob
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 73
Blev medlem: mån 17 jul, 2006 2:00
Ort: Örebro
Kontakt:

Inlägg av Jacoob »

måsta man anmäla/ansöka nånstans för dessa prövningar? eller är det bara gå tillbaka till sin gamla gymnasieskola?
ysse
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 29
Blev medlem: mån 26 jun, 2006 2:00
Ort: Norra Uppland

Komvux kan förmedla kontakt

Inlägg av ysse »

I princip är varje skola som anordnar en gymnasiekurs skyldig att erbjuda prövningar i den kursen, oavsett om man bor i samma kommun eller inte. Det lär vara rektor man tar kontakt med.

Men gå gärna via din komvux, för de har vissa gymnasieskolor de samarbetar med, och därmed kontakter med lärare som är vana vid att göra prövningar. Ibland kan vissa delar av en prövning göras tillsammans med den vanliga komvux-kursen.

I mitt fall tog jag först kontakt med komvux i min hemkommun. Första gången behövde jag Naturkunskap B för att vara behörig till sjuksköterskeprogrammet, och då var det i en grannkommun som prövningen gick. Jag fick åka dit och göra labbar ett par helger, skicka in rapporter på dem, och sedan skriva ett prov.

Andra gången var det Biologi A + B för att bli behörig till läkarprogrammet, och då var det en ny kommun jag blev hänvisad till. Jag fick pH-papper och ett antal labbar att göra hemma, och skriva rapport på och skicka in, och så ett prov på varje kurs. Proven var ganska stora både på biologin och naturkunskapen. Biologin dessutom med en del nästan uppsatsartade frågor.

Böcker fick jag skaffa själv, på båda kurserna, men det kan nog gå att låna också.

Lärarna på båda kurserna frågade vad jag tänkte ha betygen till, och när jag svarade läkare, konstaterade biologiläraren: "Så då behöver du MVG". Hon nästan drog en suck av lättnad när jag berättade att jag redan hade 2,0 på högskoleprovet.

Det här kanske låter som att man kan beställa ett MVG, men det är väl snarare så att man gör tydligt vad som krävs för att få det betyget.
bumberton
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 23
Blev medlem: tis 21 feb, 2006 1:00

Inlägg av bumberton »

Jag har nyligen läst en massa komvuxkurser på distans. FyA, KeA och GeA bl.a. Förutom att man fick en lärarkontakt och lite diagnoser att göra på nätet så låter det exakt som att göra prövning. Labbar att redovisa, samt stort prov på FyA och KeA. På GeA var det bara ett större prov och några inlämningsuppgifter. Att få VG på dessa kurser var hur lätt som helst, bara att läsa igenom boken. För MVG krävs kanske lite mer arbete.
Jacoob
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 73
Blev medlem: mån 17 jul, 2006 2:00
Ort: Örebro
Kontakt:

Inlägg av Jacoob »

Ska man ansöka nånstans, isåfall vart, för att göra dessa prövningar? Är det för sent?
aila
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 9
Blev medlem: ons 12 jul, 2006 2:00

Inlägg av aila »

jag gjorde prövning i engelska a och engelska b på min gamla gymnasieskola. båda prövningarna var upplagda så att jag dels fick göra läs-, skriv- och hördelen av ett gammalt nationellt prov, dels lämna in en bokrecension samt dels göra en muntlig prövning i form av ett tiominutersföredrag om ett realiaömne och en diskussion om en bok.
aila
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 9
Blev medlem: ons 12 jul, 2006 2:00

Inlägg av aila »

min skola har prövningar fyra gånger om året. i samband med att man anmäler sig talar man också om vilket av tillfällena man vill bli prövad vid. men det kan säkert skilja mellan olika skolor...
erka2103
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 73
Blev medlem: sön 23 okt, 2005 2:00

Inlägg av erka2103 »

Varje kommun har en komvuxutbilding ær skyldiga, tror jag, att anordna prøvningar i de æmnen de undervisar i. På en del komvuxskolor så hyr man in tillfælliga lærare från gymnasieskolor om man inte har lærare som undervisar i kursen.

Sedan finns distansutbildningar att tillgå, men de ær endast tillgængliga om man inte har gått kursen och behøver behørighet eller att man har IG i den aktuella kursen. Då finns det lite lærarstød osv. Det kan också finnas chans att få plugga distans om man har G.

Jag tror att alla komvuxskolor ska kunna erbjuda alla nationella kurser i gymnasieplanen.

Sedan hur prøvningen utformas ær otroligt olika. Jag har haft skitlætta prøvningar och jag har haft vældigt krånliga och omstændiga. Det beror mycket på prøvningslæraren om det inte prøvningen utgår från nationella prov.
Jacoob
Newbie-postare
Newbie-postare
Inlägg: 73
Blev medlem: mån 17 jul, 2006 2:00
Ort: Örebro
Kontakt:

Inlägg av Jacoob »

Kan man göra prövningar närsomhelst under höstterminen? Alltså att man sitter och läser hemma kommer och betalar 500kr för att göra proven. Villa läsa upp Kemi B, Historia A, Engelska C till MVG i höst. Hoppas samtidigt på att göra högskoleprovet för första gången.

Alltså.. Vem avgör när man ska göra prövningarna, och vart brukar dessa göras?

Tack.
Aboras
Stammis
Stammis
Inlägg: 111
Blev medlem: fre 17 mar, 2006 1:00
Ort: Eskilstuna

Inlägg av Aboras »

Du måste söka upp medborgarkontoret/servicecenter/komvuxexpedition (eller motsvarande) i din kommun och meddela dem att du vill göra en prövning. Gå dit personligen, tro mig det blir lättare så. Deras arbete går ut på att hjälpa dig, så fråga på. Jag tror det kostar 500 kr/ämne.
Läs på betygskriterierna innan du gör prövning, så kan du försvara dig bättre efteråt, om du skulle få ett sämre betyg.
Glöm inte id-kort vid provtillfället!
För att göra prövning i fys, biologi och kemi tror jag att du måste ha minst ett G innan, eftersom G betyder att du har gjort fältstudierna/labbrapporterna.
Skriv svar